Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Toalettstolen av kalksten, som tros vara cirka 2 700 år gammal, var byggd ovanför en djup septiktank som huggits i berggrunden. Foto: Yoli Schwartz AP/TT

2 700 år gammal toalett hittad i Israel

Vid arkeologiska utgrävningar i Jerusalem påträffades nyligen en cirka 2 700 år gammal toalettstol. Fyndet, som härrör från Juda rike, är ovanligt enligt arkeologer.

– En privat toalett var mycket sällsynt på den tiden, säger Yaakov Billig, arbetsledare på platsen, enligt israeliska arkeologiska myndigheten IAA.

Nyheter · Publicerad 14:00, 17 okt 2021

IAA genomförde nyligen utgrävningar med anledning av det planerade bygget av Beit Shatz turistcentrum i Armon Hanatziv, Jerusalem. Under arbetets gång fann arkeologerna rester av en palatsliknande byggnad, varifrån människor ska ha kunnat åtnjuta utsikt över Tempelberget i Jerusalem.

Kanske en av de bibliska kungarna i Juda rike, till exempel Hiskia eller Josia, en gång i tiden bott i huset, spekulerar tidningen Jerusalem Post.

I resterna av ett forntida badrum fann arkeologerna en stentoalett som byggts ovanför en djup septiktank, huggen i berggrunden. Toalettstolen, tillverkad av kalksten, var designad för bekvämt sittande med ett hål i mitten. Arkeologerna kunde konstatera att byggnaden varit lyxig, mätt med den tidens mått.

– Det är fascinerande att se hur något självklart för oss i dag, som toaletter, var en lyx under Judas kungars tid. Jerusalem slutar aldrig att förvåna, säger Eli Eskosido, chef för IAA, enligt myndighetens Facebooksida.

– Hittills har bara ett fåtal toaletter hittats, mestadels i Davids stad [utgrävningar på den plats i Jerusalem där staden låg på kung Davids tid; red anm]. Endast de rika hade råd med toalett, säger Yaakov Billig enligt IAA:s Facebooksida.

Förutom toaletten upptäcktes utsmyckade stenbokstäver samt små pelare från fönsterhandtag i tidstypisk stil. Arkeologerna fann även bevis för att toaletten omgetts av en trädgård med fruktträd och vattenväxter. Genom att kombinera olika arkitektoniska fragment kan forskare rekonstruera det magnifika palatset från Juda rikes tid, inklusive de trädgårdar som en gång fanns på platsen, berättar IAA.

– Tyvärr förstördes och byggdes Jerusalem upp många gånger och material återanvändes. Men från de magnifika arkitektoniska fragment vi funnit kan vi se en struktur vars skönhet inte matchas med något annat från den tiden, säger Yaakov Billig till Jerusalem Post.

I israeliska arkeologiska kretsar hyser man fortsatta förhoppningar om intressanta fynd från tider som flytt.

– Jag är övertygad om att stadens härliga förflutna kommer att fortsätta avslöjas för oss i framtiden och lära oss mer om vår historia, säger Eli Eskosido till Israel Nation News.

Jerusalem slutar aldrig att förvåna

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier