En dag i dina gårdar är bättre än tusen andra. Jag vill hellre vakta dörren i min Guds hus än bo i de gudlösas tält.
Psaltaren 84:11

Världen idag

160 000 lastbilar med varor körde in i Gaza

Ibland kan man, av svenska medier och aktivister, få bilden att knappt några förnödenheter förs in i Gaza. Nu visar en israelisk rapport att 160 000 lastbilstransporter med varor kom in i regionen förra året. Rapporten visar även att gränskontrollerna förhindrar vapeninförsel.

Nyheter · Publicerad 07:30, 31 jan 2018

Förra veckan publicerade det israeliska försvarsdepartementet statistik gällande gränsövergångarna till Gazaremsan och Västbanken.

Statistiken visar bland annat palestinier krossade gränsen till Israel 15 miljoner gånger förra året, vilket är en ökning med två miljoner jämfört med år 2016. Det innebär att i genomsnitt över 60 000 människor om dagen tog sig in i Israel för att arbeta, få sjukvård eller bedriva handel, skriver rapportförfattarna.  

Statistiken visar också att 160 000 lastbilar med varor passerade Kerem Shalom-gränsen in i Gaza förra året. Lastbilarna var, enligt israeliska myndigheter, fyllda med bland annat byggmaterial, kläder, medicin och livsmedel.

Samtidigt uppger försvarsdepartementet att hundratals smugglingsförsök avslöjades vid gränsstationerna förra året. Bland de beslagtagna produkterna fanns bland annat lasersikten, militäruniformer, dykarutrustningar och explosivt material.

Enligt frilansjournalisten Paul Widén, bosatt i Israel, innebär försvarsdepartementets statistik två saker. Dels att det finns en fungerande gränsövergång till Gaza – en gränsövergång som kan tillgodose Gazas befolkning med allt den behöver – dels att gränsövergången förhindrar Hamas från att importera krigsmaterial som är tänkt att användas i kampen mot Israel.

Paul Widén är skeptisk till organisationer likt Skip to Gaza som, i hans tycke, får det att framstå som att Israel stoppar förnödenheter från att komma in i Gaza.

”Den som vill skicka humanitärt stöd till någon av den uppsjö av hjälporganisationer som är aktiva i Gaza kan alltså utan svårighet göra det. Försändelsen kommer att undersökas av säkerhetspersonalen vid Kerem Shalom och sedan placeras på det nya transportband som Israel förra året lät installera till en kostnad av flera miljoner kronor, och därefter föras in i Gaza för vidare transport till dess slutdestination”, skriver han på sin blogg.

Den svenska grenen av Ship to Gaza har nyligen köpt in en ny segelbåt som man planerar att segla med till Gaza längre fram i år. Med aktionen vill man ”bryta blockaden” och väcka opinion.

Paul Widén är kritisk.

”Om alla de pengar som svenska Ship to Gaza kommer att investera i årets seglats istället skulle användas för att köpa in mat, medicin och kläder som sedan skickades till Gaza på konventionellt sätt hade organisationens påstående att man vill ’förse invånarna med humanitärt bistånd’ varit trovärdigt”, skriver han.

I stället investerar man i ett ”välregisserat mediajippo som man redan på förväg vet inte har en chans att nå Gaza”, menar Widén.

”Syftet med Ship to Gaza är alltså inte att ’bryta blockaden’, utan att väcka avsky mot Israel för att landet har fräckheten att försöka förhindra att terroristorganisationen Hamas beväpnar sig ytterligare”, skriver han.

Världen idag tar kontakt med Ship to Gazas Sverigekontor för att höra varför man anser att det är bättre att lägga pengar på en båtaktion i stället för att skicka in förnödenheter landvägen.

– För det första är Ship to Gaza en organisation som har till syfte att bryta blockaden. För det andra så betyder inte lastbilstransporter att blockaden är upphävd. Siffran 160 000 lastbilar ifrågasätter vi starkt. I dag vet vi att de få lastbilar som kommer in med förnödenheter inte är tillräckligt för att bygga upp Gaza, säger Jeanette Escanilla, ordförande för Sverigekontoret.

Hon påpekar dessutom att det svenska skeppet inte kommer rustas med förnödenheter i år.

– Vi vill möta Gazaborna människa mot människa, säger hon.

Tvärtemot vad Paul Widén skriver menar Escanilla att aktivisterna har en förhoppning om att nå Gaza.

– Om vi inte skulle tro på det skulle vi inte försöka, säger hon.

Hur ser ni på risken att vapen förs in i Gaza om Israel tar bort gränskontrollerna?

– Jag kan inte uttala mig om det. Jag vet inte vad den israeliska militären beslagtar och jag vet inte vilka som skulle föra in vapen. Det är också uppgifter som kan ifrågasättas.

Världen idag påpekar att det finns rapporter som visar att gränskontrollanterna beslagit bland annat sprängmedel.

– Jag kan inte uttala mig om det. Men vi är emot våld, oavsett var det kommer ifrån.

Hur ser ni på kritik om att ni bara vill väcka avsky mot Israel?

– Vi genomför våra aktioner för att väcka avsky mot det som staten Israel gör mot Gazaborna. Vi anser att det är fel av staten Israel att blockera två miljoner människor. Den sionistiska ideologin förstör för Gazaborna.

 

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Försoningen är viktigare än orsakerna som krävde försoning.

Inför söndag Söndagen den 6 juni fick vi äntligen fira gudstjänst på plats i kyrkan igen! Det var faktiskt svårt... torsdag 17/6 00:00

Senaste nytt

    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier