Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

1 300-årig kyrka framgrävd i Galileen

Rester av en gammal kyrka har grävts fram på den plats i Israel där många tror att Kristus blev förklarad. Kyrkan bedöms vara från den bysantinska tidsåldern, uppger tidningen Christian Post.

Nyheter · Publicerad 13:00, 5 aug 2020

Det är den israeliska antikvitetsmyndigheten (IAA) som nu meddelat om ett nytt arkeologiskt fynd i Israel. Platsen för fyndet är byn Kfar Kama, som ligger nära berget Tabor, där många tror att Kristi förklaring ägt rum.

Arkeolog Nurit Feig har lett utgrävningen, som genomförts av IAA i samarbete med Kinneret Academic College. Kyrkan har daterats till den tid då det bysantinska riket ockuperade regionen och kan ses som en indikation på att kristna då betraktade området som betydelsefullt, skriver Christian Post.

Trots att omkring 1 300 år har gått är det möjligt att urskilja detaljer av kyrkans ursprungliga utseende.

– Gångarna var belagda med mosaiker som delvis bevarats. Den färgglada dekorationen innehållande geometriska mönster och blommönster i blått, svart och rött sticker ut. En speciell upptäckt var en liten låda av sten som användes till att bevara heliga reliker i, berättar arkeolog Nurit Feig, enligt Christian Post.

Kyrkans mått var 12 gånger 36 meter, och i samband med utgrävningen fann man även tre angränsande rum intill kyrkan. Upptäckten av det intilliggande komplexet indikerar att byggnaden även kan ha fungerat som kloster, rapporterar CBN News.

Kristi förklaring är en händelse som skildras i Matteus, Markus och Lukas evangelier, samt i Petrus andra brev. Där berättas hur Jesus tog med sig lärjungarna Petrus, Jakob och Johannes upp på ett berg, där han förvandlades och samtalade med profeterna Mose och Elia.

Många hävdar att platsen för händelsen är berget Tabor, i Galileen, även om detta inte är säkerställt. Andra menar att det kan ha skett på berget Hermon, beläget vid gränsen mellan Syrien och Libanon.

När vetenskapen blir ideologisk är den farlig

Ledare Vetenskapens betydelse för vår civilisation går inte att överskatta. På område efter område... onsdag 23/9 00:00

Kristen familjefar dömd till döden

Pakistan. Han greps och arresterades samma dag som hans hustru födde parets tvillingar. Nu har den... onsdag 23/9 17:04

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att... onsdag 23/9 00:00

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan. Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att...

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...