Saliga är de ödmjuka, för de ska ärva jorden.
Matteusevangeliet 5:5

Världen idag

1 300-årig kyrka framgrävd i Galileen

Rester av en gammal kyrka har grävts fram på den plats i Israel där många tror att Kristus blev förklarad. Kyrkan bedöms vara från den bysantinska tidsåldern, uppger tidningen Christian Post.

Nyheter · Publicerad 13:00, 5 aug 2020

Det är den israeliska antikvitetsmyndigheten (IAA) som nu meddelat om ett nytt arkeologiskt fynd i Israel. Platsen för fyndet är byn Kfar Kama, som ligger nära berget Tabor, där många tror att Kristi förklaring ägt rum.

Arkeolog Nurit Feig har lett utgrävningen, som genomförts av IAA i samarbete med Kinneret Academic College. Kyrkan har daterats till den tid då det bysantinska riket ockuperade regionen och kan ses som en indikation på att kristna då betraktade området som betydelsefullt, skriver Christian Post.

Trots att omkring 1 300 år har gått är det möjligt att urskilja detaljer av kyrkans ursprungliga utseende.

– Gångarna var belagda med mosaiker som delvis bevarats. Den färgglada dekorationen innehållande geometriska mönster och blommönster i blått, svart och rött sticker ut. En speciell upptäckt var en liten låda av sten som användes till att bevara heliga reliker i, berättar arkeolog Nurit Feig, enligt Christian Post.

Kyrkans mått var 12 gånger 36 meter, och i samband med utgrävningen fann man även tre angränsande rum intill kyrkan. Upptäckten av det intilliggande komplexet indikerar att byggnaden även kan ha fungerat som kloster, rapporterar CBN News.

Kristi förklaring är en händelse som skildras i Matteus, Markus och Lukas evangelier, samt i Petrus andra brev. Där berättas hur Jesus tog med sig lärjungarna Petrus, Jakob och Johannes upp på ett berg, där han förvandlades och samtalade med profeterna Mose och Elia.

Många hävdar att platsen för händelsen är berget Tabor, i Galileen, även om detta inte är säkerställt. Andra menar att det kan ha skett på berget Hermon, beläget vid gränsen mellan Syrien och Libanon.

Ett frimodigt alternativ lyser tyvärr med sin frånvaro

Ledare Det är snart inte mer än en månad kvar till höstens val den 11 september. Redan om drygt två veckor... lördag 6/8 00:00

Ett miljökrig riktas mot stora medborgargrupper

Ledare Det pågår ett miljökrig mot de stora medborgargrupperna i det västerländska samhället och mot basen... fredag 5/8 00:00

KD: Öppna Sollefteås förlossning igen

Politik. Kristdemokraterna vill ha en nationell plan för förlossningsvården. Den kan bli ett första steg i... måndag 8/8 14:34

L vill se ordningslyft i skolan

Politik. Liberalerna föreslår ett ”ordningslyft” för studiero i skolan. Partiet vill att alla skolor skriver... måndag 8/8 14:30

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier