Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

12-årig pojke avled – livsuppehållande vård togs bort

12-årige Archie Battersbee har avlidit efter att hans livsuppehållande behandling avslutades på lördagen. Pojken hittades medvetslös i april och sedan han förklarats hjärndöd har föräldrarna kämpat i rätten för fortsatt vård. Även FN har uttalat sig i fallet.

Nyheter · Publicerad 17:20, 9 aug 2022

Den 7 april hittades 12-årige Archie Battersbee medvetslös i sitt hem i Essex, England, troligen efter att ha utfört en så kallad blackout-utmaning på appen Tiktok. Det skriver bland andra CBN News, Christian Post och Göteborgs-Posten.

Läkarna bedömde att det var högst troligt att pojken var hjärndöd och ansåg att det bästa för honom skulle vara att den livsuppehållande vården avslutades. Efter ett par veckor slog en domstol fast att han var hjärndöd.

Men Archie Battersbees föräldrar ville ge honom mer tid att återhämta sig och inledde en rättslig kamp.

– Jag har vägrat gå med på att ett hjärnaktivitetstest ska dödförklara honom. Det är för tidigt. Han har greppat mina fingrar med ett ordentligt tag. Jag tror att det var hans sätt att låta mig veta att han fortfarande är här och att han bara behöver mer tid, sade hans mamma Hollie Dance till Sky News.

Enligt henne ska läkare från Japan och Turkiet ha hört av sig och sagt att de tror sig kunna vårda hennes son.

Brittisk domstol slog flera gånger fast att pojken var hjärndöd och gav läkare rätten att avsluta den livsuppehållande behandlingen. Föräldrarna vände sig till slut till Europadomstolen, som valde att inte lägga sig i den nationella domstolens beslut.

Föräldrarna menar att beslutet strider mot FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsvariationer och konvention om barns rättigheter.

FN:s kommitté för rättigheter för personer med funktionsnedsättning utfärdade också en begäran om att avlägsnandet av de livsuppehållande insatserna skulle fördröjas ytterligare, men denna begäran avvisades av Högsta domstolen.

– Hela systemet har ställt sig emot oss, sade pojkens mamma till Sky News.

Familjen ville att Archie Battersbee skulle flyttas till ett hospice, men läkare menade att det inte var till pojkens fördel, på grund av hans instabila tillstånd.

– Vi får inte ens chansen att vara i ett rum tillsammans som familj utan sköterskor, sade Hollie Dance till Times Radio.

På lördagen avled Archie Battersbee slutligen på Royal London Hospital, efter att den livsuppehållande behandlingen tagits bort.

Andrea Williams är vd för Christian Legal Centre, som har stöttat familjen i deras kamp.

– Händelserna under de senaste veckorna reser många viktiga frågor, som hur döden definieras, hur dessa beslut fattas och familjens plats, säger hon i ett uttalande.

– Ingen vill se andra familjer uppleva vad de har gått igenom. Vi behöver en brådskande översyn och reform av systemet, fortsätter Williams.

Ingen vill se andra familjer uppleva vad de har gått igenom.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier