Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

10 000-tals strömmade till kyrkornas julkonserter

Skövde, Falun, Örebro, Norrköping och Göteborg. Det är bara några av de platser där julkonserter lockat sammanlagt tiotusentals svenskar i advent. Bara Hillsong samlade 16 000 besökare till sin julmusikal. I Huskvarna satsade Kungsportskyrkan på en extrakonsert i samarbete med socialtjänsten och gav Sebastian Staksets bok i julklapp till besökarna.

Nyheter · Publicerad 16:50, 19 dec 2019

Drama, dans, multimedia och levande Jesusbarn, det var några av inslagen i Kungsportskyrkans julkonsert ”News of Hope” i helgen. Handlingen hade fokus på jul­evangeliet och Jesus, från bebådelsen till födseln.

– Vi har fått ringa in olika bebisar. Vissa har skrikit, andra inte, säger projektledaren Rebecka Lindberg.

Hon berättar att ett filminslag med herdarna på ängen filmades redan i våras när fåren hade lammat, för att det skulle bli så verklighetstroget som möjligt.

Utöver tre fullsatta konserter framförde församlingen en extra­insatt föreställning för människor som annars inte har råd eller möjlighet att komma. Via social­tjänsten hade inbjudan i första hand gått ut till behandlingshem.

– Församlingens omsorgsråd har även delat ut biljetter till personer i närområdet som vi stöttar på olika sätt. Vi ville uppmuntra dem lite extra och bjuda på fika.

Besökarna fick även var sitt exemplar av Sebastian Staksets bok Bara ljuset kan besegra mörkret.

– Stakset skickade en hälsning via storbildsskärm till publiken. Det var jättekul att han ville vara med och stötta oss i det, säger Rebecka Lindberg.

Allt överskott och insamlade medel från konserterna går till församlingens omsorgsarbete och matkassar till utsatta familjer inför julen.

Norrköpingsförsamlingen Agape hade två föreställningar av julkonserten ”Emmanuel” i helgen och pastor David Ekerbring är nöjd.

– Det kom över 550 besökare och det är vi jätteglada för. Det var en härlig atmosfär av värme och glädje. Manuset var nyskrivet för i år med många kända jullåtar, ett tydligt evangelium och två änglar i huvudrollerna. Det var väldigt uppskattat, säger han.

Lugnetkyrkans årliga konsert i Falun, ”När julen kommer till sta'n”, direktsändes för tredje året i rad på Dalarnas tidnings webb.

– Konserten var i det närmaste fullsatt, med 600 besökare och 150 medverkande, säger pastor Öyvind Tholvsen.

Musiken var allt ifrån kända julsånger till gospel, psalmer och jazz.

– Allt överskott från biljettförsäljningen går till ett projekt i Centralafrikanska republiken och till vårt julfirande ”En öppen dörr”. Dit kommer många nysvenskar och människor som inte har någon att fira jul med.

Hillsongs julshow ”This is Christ­mas” sågs av över 16 000 personer och engagerade tusen volontärer på Partille Arena utanför Göteborg samt Hovet i Stockholm.

Kristet center Örebro arrangerade en konsert till förmån för föräldralösa barn i Afrika, och Smyrnakyrkan i Göteborg bjöd på två gratisföreställningar av ”Glädjebud till alla folk”, som även live-strömmades via Youtube.

Skövde Pingst satte upp sin julföreställning ”The story of Christmas” på Skövde stadsteater för ett par tusen besökare i fyra konserter.

– Vi är en kreativ kyrka med många talangfulla människor som bidrar till att det kan bli en imponerande helhet, säger pastor Simon Holst i ett pressmeddelande.

Även Pingst Jönköping har haft julkonsert. Den 6–8 december framförde de sina ”Klingande julkort” för 36:e gången. En lång tradition av julkonserter har också Livets ord i Uppsala, vars konsert i år samlade uppskattningsvis 1 700 besökare.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00