Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

1 600 tog emot Jesus i Budapest största arena

Budapests största inomhus-arena fylldes nyligen av upp-emot 10 000 besökare. 1 600 personer ska ha bjudit in Jesus i sina liv och en av deltagarna var premiärministerns son, Gaspar Orban.

Nyheter · Publicerad 12:00, 8 sep 2018

Satsningen genomfördes av lokala kyrkor i samarbete med den tyske världsevangelisten Reinhard Bonnkes organisation CfaN (Christ for all Nations). Talare var bland annat Bonnkes efterträdare Daniel Kolenda, Awakening Europes ledare Ben Fitzgerald, Jesus Revolutions ledare Stephan Christiansen och Todd White.

– Ungerska lovsångare och dessa dynamiska talare avlöste varandra i ett crescendo under tre dagar, säger svenske Peter Strand som deltog som volontär i satsningen.

Inför samlingarna, som hölls 24–26 augusti, hade ett stort förberedelsearbete gjorts. 100 församlingar har hjälpts åt att "tapetsera" staden med affischer och delat ut totalt 500 000 inbjudningar, enligt Peter Strand, som själv var koordinator för inbjudningsteamen på stan.

– När frälsningsinbjudan kom i mötena så rusade människor fram – till slut räknade vi 1 600 personer som blev frälsta och gav sina namn och kontaktuppgifter, berättar han.

– Detta var det största som hänt i Ungerns historia på det här området, menar Peter Strand.

Närmare 10 000 personer ska ha besökt det största mötet. Den evangeliska satsningen fick uppmärksamhet på nationell tv och på första raden satt premiärminister Viktor Orbans son, Gaspar Orban.

Vid mötena var Gaspar Orban bara deltagare men själv leder han, enligt Peter Strand, ett stort arbete som heter "Övre rummet". Detta samlar tusentals ungdomar och många kommer till tro på Jesus, berättar svensken.

Gaspar Orban ska, enligt Peter Strand, ha upplevt en stark förvandling under en resa till Afrika där han mötte ungdomar från missionsorganisationen Ungdom med uppgift.

– När han återvände till Ungern valde han att använda den favör han har genom sitt kända namn för att dra ihop tusentals ungdomar. Övre rummet är en karismatisk kristen rörelse som bjuder in de bästa kristna talarna, fyller sporthallar och drar tusentals ungdomar, varav många som inte känner Jesus.

Löfven svajade om avdrag för gåvor

Välgörenhet. – Kan statsministern, här och nu, ge ett löfte om att gåvoavdraget blir kvar? Den frågan ställde KD-ledaren Ebba Busch Thor nyligen till Stefan...

KD mot himlen i Förtroendebarometern

Samhälle. Ett spännande år i politiken gav utslag i Förtroendebarometerns mätning av hur mycket vi litar på partierna. Några ökade, några rasade och några...

Gud, förvaltarskap och människovärde

Ledare Skapelsen Vi har begåvats med nya ord som ”klimatångest” och ”flygskam”. Det är naturligt att de globala utmaningarna sätter avtryck i språket. Men frågan är...

Hur ska jag hantera mina panik-ångestattacker?

Jag har sedan ett år tillbaka lidit av panikångestattacker. I början hade jag flera i veckan då jag hyperventilerade av skräck, men det är inte lika...

40 barn räddades mirakulöst då tornado slet av kyrktak

Mirakel. Förra veckan slog en tornado till mot Paducah, Kentucky, och slet loss taket från baptistkyrkan Mount Zion, som förstördes. Det vill säga, så när som...