Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

1 445 döptes vid megadop i Thailand

I tusental stod de på stranden och väntade på att låta döpa sig. Folk reste i lastutrymmen för att få vara med. Dwight Martin, från missionsorganisationen Reach a Village, fick under två timmar döpa över sjuttio personer.

Nyheter · Publicerad 17:00, 1 okt 2020

Mer än 2 000 thailändska kristna samlades den 6 september vid en vattenreservoar för att vara med vid en historiskt stor dopgudstjänst.

– Vi räknade med att runt 900 skulle låta döpa sig, men allt fler dök upp under dagen. När vi till slut räknade alla namn såg vi att det var 1 445 som hade döpts, säger Dwight Martin från Reach a Village som i samarbete med Free In Jesus Christ Church Association, FJCCA, anordnade dopet i Chon Daen i centrala Thailand.

Under de två timmar som dopet varade fick Dwight vara med om att sänka ner 75 personer i det bruna vattnet. Deltagarna kom från över 200 byar och många av dem hörde evangeliet för första gången för mindre än ett år sedan.

Sedan 2016 har inhemska missionärer från kyrkosamfundet FJCCA rest runt med motorcyklar till byarna för att berätta om Jesus och starta upp församlingar. Det är alltså dessa församlingar som i början av september samlades till en gemensam dophögtid.

– Några åkte i över sex timmar, sittandes i lastutrymmet på pickups. De ville verkligen vara med annars hade de inte gjort så, säger Dwight Martin.

2016 bestod samfundet av knappt 20 församlingar, i dag är de över 700.

Robert Craft, ledare för Reach a Village, menar att kyrkan i Thailand växer som aldrig förr. I januari förra året döpte de vid ett tillfälle 530 människor och i oktober samma år 640.

– När man är så många räknar man med att det kan bli oorganiserat, men det hela var väldigt genomtänkt och folk följde instruktionerna och var måna om att alla fick möjlighet att döpa sig, säger Dwight Martin.

Nu handlar mycket om uppföljningen, vilket underlättas av att arrangörerna namnfört alla döpta.

– De är inte bara en siffra utan vi vet deras namn, varifrån de kommer och var de är i sin lärjungaskapsprocess. Siffrorna representerar riktiga människor, understryker Dwight Martin.

Vi räknade med att runt 900 skulle låta döpa sig, men allt fler dök upp under dagen. När vi till slut räknade alla namn såg vi att det var 1 445 som döpts.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00