Ni är världens ljus. En stad som ligger på ett berg kan inte döljas.
Matteusevangeliet 5:14

Världen idag

1 000 år gammalt ägg hittat i Israel

Ett intakt hönsägg från 1000-talet har hittats under en arkeologisk utgrävning i Israel. Det mycket ovanliga fyndet förbryllar.

– Kom ihåg att många ägg inte ens håller i moderna äggkartonger, det gör det här fyndet extra häpnadsväckande, säger Alla Nagorsky på Israels antikvitetsmyndighet.

Nyheter · Publicerad 08:00, 18 jun 2021

Vid storskaliga arkeologiska utgrävningar i Yavne i Israel har man hittat många fynd från den bysantinska perioden, då området var under muslimskt styre. Utgrävningarna är en del av den israeliska landområdesmyndigheten ILA:s stadsutvecklingsprojekt i området.

Under utgrävningen av en latringrop har arkeologer från Israels antikvitetsmyndighet hittat något så ovanligt som ett intakt hönsägg. Ägget har legat inbäddat i mjuk avföring vilket tros vara anledningen till att skalet har hållit i tusen år.

– Vi har funnit äggskal från tidigare perioder förut, till exempel i Davids stad, i Caesarea och i Apollonia, men eftersom äggens skal är så bräckliga har mycket få hela hönsägg bevarats. Det här är ett mycket ovanligt fynd, även ur ett globalt perspektiv, säger forskaren Lee Perry Gal på Israels antikvitetsmyndighet i ett pressmeddelande.

Hönsfarmar började uppstå i Israel för runt 2 300 år sedan, under den hellenistiska och den tidiga romerska perioden. Man ser en tydlig minskning av antalet ben från grisar under den islamska perioden på 600-talet e Kr i regionens arkeologiska utgrävningar, vilket indikerar att det var förbjudet att äta fläskkött under den här tiden.

– Människorna behövde då en alternativ källa till protein som inte behövde kylas ner för att konserveras, och lösningen de fann var ägg och kyckling, förklarar Lee Perry Gal.

Endast en mycket liten bit av äggets skal saknas, men det har gjort att det mesta av innehållet har runnit ut. En del av gulan är dock kvar och kommer att kunna användas i DNA-analys. Även om den konserverande avföringen ägget hittades i förklarar hur det har kunnat hålla i alla år så är arkeologerna förbryllade.

– Kom ihåg att många ägg inte lyckas förbli intakta särskilt länge trots att de förvaras i moderna äggkartonger. Det gör det här tusen år gamla fyndet extra häpnadsväckande, säger Alla Nagorsky som är arkeolog från Israels antikvitetsmyndighet och utgrävningschef på platsen där ägget hittades.

Visa respekt för dem som väljer bort vaccination mot covid-19

Ledare Obligatorisk vaccinering mot covid-19 för alla invånare och vaccinkrav för alla som vill ha ett... torsdag 5/8 00:10

Pilgrimsvandring är på frammarsch i Sverige

Samhälle. Människan har i alla tider vandrat till heliga platser. Det är något som får oss att ge oss iväg i... torsdag 5/8 05:00

Vi behöver mycket kärlek ur stammen för att vara Guds träd tillsammans.

Inför söndag I juli var jag med på missionsbåten Shalom i Kalmarsund under några fantastiska dagar med sol,... torsdag 5/8 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier