Att kvinnor runt om i världen ska ha ”rätt till abort” är något som ofta basuneras ut. Det är inte lika ofta man hör om kvinnor som, av olika anledningar, tvingas till abort. En som nu lyfter frågan är Susanne Wigorts Yngvesson, professor i etik vid Teologiska högskolan i Stockholm.
”Enligt FN:s befolkningsberäkningar tvingas i flera delar av världen kvinnor till abort. De tvingas antingen av sina familjer eller av sociala skäl i form av könsroller i landet”, skriver hon i en debattartikel på tankesmedjan Timbro.
Susanne Wigorts Yngvesson påpekar att könsselektiva aborter blivit så vanliga i Kina, Azerbajdzjan och Armenien att myndigheterna varnar för en demografisk kris.
”En kvinna kan ha gjort 15–20 aborter, och därmed riskerat att bli infertil, för att få en son”, skriver hon.
Enligt Susanne Wigorts Yngvesson har aborterna med synen på jämställdhet att göra eftersom ”kvinnor anses mindre värda än män, som förväntas försörja familjen”.
I ett radioinslag som etikprofessorn hänvisar till berättar en armenisk kvinna att hennes svärmor bestämde att hon skulle göra abort då ultraljudet visade att hon väntade en flicka.
”Jag känner fortfarande skuld över det. Vi fick aldrig några fler barn”, berättar kvinnan.
Flera personer i inslaget vidhåller att vägen till färre aborter i Armenien är ökad jämställdhet.
Susanne Wigorts Yngvesson menar att rätten till att slippa abort även är en fråga som behöver diskuteras på hemmaplan.
”Jag misstänker att även vi i Sverige ensidigt betraktar abort som den enskilda kvinnans fria val, men skälen till kvinnans val är kanske inte så fritt som det förutsätts”, skriver hon.
”Orsakerna till ofrihet och påtryckningar kan vara sociala eller kulturella, såsom att kvinnan är väldigt ung, att barnet har Downs syndrom eller att familjen hellre vill ha en pojke än en flicka eller tvärtom”, menar Wigorts Yngvesson.
Etikprofessorn skulle önska att vi kunde diskutera abortfrågan utan att gå i polemik.
”Debatter om abort är värd den komplexitet som frågan innebär, bortom skyttegravarnas för eller emot”, skriver hon.