Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Bron i Mostar är ett populärt turistmål, men kan även vara en plats för evangelisation. Foto: N. Sinyuk

Hälsning från bron i Mostar

Missionsglimten · Publicerad 00:00, 21 nov 2019

Jag står nu på den nybyggda bron Stari Most i staden Mostar i Bosnien-Herzegovina. Bron invigdes 1566 och är ett av Unesco:s världsarv. Jag tänker på brons viktiga roll som länk mellan den katolska och muslimska delen av staden men som ändå förstördes av artilleri under kriget 1993.

Mostar med sina drygt 100 000 invånare är nog det symboliska centret för ett av Europas minst evangeliska områden. Därför har jag kommit hit för att förbereda en missionsinsats tillsammans med 22 elever från Kievs bibelinstitut.

Bosnien-Herzegovina är ett land med något färre invånare än Finland, varav knappt 900 evangeliskt kristna – i hela landet. När jag besöker Pingstkyrkan i Mostar första gången samlas ett tiotal personer till gudstjänst.

Kristna diskrimineras och förföljs på grund av sin tro. Därför har vi kommit hit för att uppmuntra och stödja dem.

När vi kommer till den gamla bron står unga killar färdiga att dyka 24 meter ner i den grunda floden Neretva, som flyter under oss. De vill ha 50 euro för nöjet. Efter en stund har de lyckats samla ihop summan från turisterna runt omkring. De ukrainska ungdomarna ser förvånat på spektaklet.  

På missionsskolan i Kiev har de studerat bosniska. Nu står de vid ett bokbord och distribuerar kristen litteratur till bosnier, kroater och slovener – några av de folkslag i Europa där andelen evangeliskt kristna är som lägst.

Ukrainarna vittnar om sin tro. De vill att människorna ska dyka djupt ner i strömmar av nåd, så att de onådda kan få frid med Gud genom Jesus Kristus.

Bibelskolan Champion blir tillgänglig även på webben

Webbskola. Nu blir det möjligt för elever att gå kvällsbibelskolan Champion online via webben. Missionärsparet... torsdag 6/8 17:00

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

UMU vill sända ut team från Småland – startar ny DTS

Nu blir det möjligt att gå Ungdom med uppgifts lärjungaskola i småländska Holsbybrunn. Härifrån ska... torsdag 6/8 14:00
E-tidning
Senaste magasinen