Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

En skola som hittat hem

Det lönar sig att inte ge upp. Det vet ledningen på Brandströmska skolan i Gamlestaden i Göteborg. På fyra år har den kristna grundskolan gjort helt om marsch från ett tufft läge med hög personalomsättning, svag sammanhållning och en lång lista med anmärkningar från Skolinspektionen.

Magasin · Publicerad 00:01, 8 apr 2016

– I dag vet vi vart vi är på väg. Vi har lärarteam med teamledare. Vi har en igenkännbar struktur på alla lektioner, tydliga lektionsupplägg och ser inte mellan fingrarna med stök och problem, säger biträdande rektor Jeanette Bergman, som funnits på skolan sedan 1999.

Att satsningen på dialog och samhörighet gett henne och rektor Johannes Lyche epitetet ”fika-rektorerna” ser hon som en fjäder i hatten.

För nog har de senaste årens hårda arbete gett resultat. Protokollet från Skolinspektionens senaste granskning är prickfritt, vilket är unikt i sig. Betygen är på väg upp och den upplevda tryggheten bland eleverna har ökat.

Även skolans självbild har ändrats.

När Brandströmska skolan startades i Mölndal för 25 år sedan hade man en frikyrkoförsamling och en hel kader engagerade medelklassföräldrar i ryggen.

Knappt tio år senare stod fortfarande extra kristendomsundervisning, gemensamma gudstjänster och morgonsamlingar på schemat. Men samfundet som startat skolan fanns inte kvar och skolan hade flyttat till Gamlestaden – en knutpunkt för invånare i mångnationella Angered, Kortedala och Bergsjön.

– Under en lång tid stötte och blötte vi tankar om hur vi skulle få de ”svenska” kristna familjerna till vår skola, säger Jeanette Bergman.

Men så valde man att tänka om.

– Om vi ska se det ur ett andligt perspektiv, så handlar det om att vi har accepterat vår kallelse: Att vara där vi är, säger Johannes Lyche.

– Det här är ju våra elever. Och det är dem vi vill vara en bra skola för, inte för de elever som vi inte har.

Omfamna utmaningen, i stället för att bekämpa den. Och med sin styrelse i ryggen skred skolledningen till verket, med alla till buds stående pedagogiska verktyg.

– Vi har blivit betydligt bättre på att jobba med alla elever som har annat modersmål än svenska, och som läser enligt kursplanen för svenska som andraspråk. Det är alltså cirka 70 procent av 280 barn, säger Johannes Lyche.

– Det är de som blivit ambassadörer för skolan i sina boendeområden. Så har ryktet om skolan spridit sig.

En stor del av barnen är icke-kristna, och det finns även många muslimska elever. Men skolan har inte gett avkall på sin kristna profil. Snarare tvärtom.

– Vi har återupptäckt och förnyat skolans kristna profil, säger Johannes Lyche.

– Vi är stolta över att vi får lov att vara en skola på kristen grund. Det är vår styrka och vårt bästa varumärke.

Det här är ju våra elever. Och det är dem vi vill vara en bra skola för, inte för de elever som vi inte har.

Sverige ska införa fängelser för ungdomar

Brott. Regeringen går vidare med att inrätta ungdomsfängelser. Kriminalvården får nu i uppdrag att påbörja... fredag 29/9 19:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00