Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

”Det är aldrig för sent för ditt äktenskap”

Det är aldrig för sent att hitta tillbaka till kärleken i sin relation. Det är budskapet från Marie Sköldeberg Nylén som i sitt arbete med organisationen Levande familjer möter mängder med par som har problem. Hon skulle dock önska att fler par pratade med någon redan innan det börjat gå åt fel håll, för relationsproblem – det finns hos alla.

Magasin · Publicerad 00:40, 11 mar 2016

Kyrkliga par tycker ofta att det är lite pinsamt att erkänna att de har problem, säger Marie Sköldeberg Nylén som är direktor och medgrundare av riksorganisationen Levande familjer.

– Man tänker ”Vi ska klara det här själva” eller ”Gud ska fixa det här”, och håller upp en fasad, fortsätter Marie.

Hon tycker att det är synd att vi inte är mer ärliga med hur vi har det i våra relationer.

– Alla människor har problem. Det är inget att skämmas för. Att söka hjälp är naturligt och sunt.

Och hjälp, det finns att få.

Till Levande familjer kommer alla möjliga familjer. Det är rika och fattiga, unga och gamla, småbarnsföräldrar och tonårsföräldrar, ensamstående och par, pastorer och företagsledare.

– Många tänker om vissa par: ”De ser ju så gulliga ut, de kan aldrig ha problem”. Men det är fel. I de finaste lägren kan det se annorlunda ut hemma.

Svårigheterna de kyrkliga paren kämpar med skiljer sig inte från problemen som de kyrkoovana har. Alla brottas vi med liknande saker, menar Marie.

Vilken är den vanligaste orsaken att man bokar tid för samtal hos er?

– Ett är definitivt kommunikationsproblem, och ett annat är ”vi är så olika”, säger Marie.

– Man har svårt att komma överens, samtala och lösa konflikter, och upptäcker att man tar saker på olika sätt.

Det man enligt Marie behöver förstå är att en av orsakerna till svårigheterna i relationen kan ha sin grund i att den ene kan vara uppvuxen i ett hem där det har pratats mycket om både känsliga och okänsliga saker, medan den andre kan vara uppvuxen i hem där man inte pratat känslor alls.

– Har man inte tränat på att uttrycka sig verbalt och att lösa konflikter blir det väldigt svårt att ens föra en dialog där båda parter lyssnar, tar emot och ger.

Ett annat vanligt problem är enligt Marie förväntningar – att man har orealistiskt höga krav på varandra inom olika områden. Det kan i sin tur utlösa missförstånd och bråk. Även här är lösningen att kommunicera – att träna sig på att föra samtal på ett konstruktivt sätt och med en god attityd, menar Marie.

– Ekonomi kan vara en utlösande faktor, men är sällan själva orsaken till en separation. Sedan kan olika typer av missbruk vara en del av relationsproblematiken. Det är tyvärr inte är så ovanligt i dag. Det kan vara pornografi, alkohol-, sex- eller spelmissbruk och så vidare. Dessutom har otrohet blivit mer och mer vanligt, oavsett om man går i kyrkan eller inte, berättar Marie.

En del par, som har sårat varandra väldigt mycket, bestämmer sig för att ge upp. Det tycker inte Marie är bäst väg att gå.

– Det är aldrig för sent, säger hon, aldrig för sent att förändra och bygga förnyade och tryggare relationer. Inte så länge båda fortsätter att välja varandra.

Så, när ska man söka hjälp?

– Jag tycker att man ska börja redan innan man gift sig, alltså med friskvårdssamtal, säger Marie.

– Jag rekommenderar också att läsa relationsböcker och gå en par-kurs eller liknande, så snart man vet vem man vill bygga sitt liv tillsammans med.

Därefter tycker hon att man kan ha årliga samtal, likaväl som att man kollar upp sin hälsa hos en läkare då och då. Och är det något som skaver i relationen, och det har gått en tid, då rekommenderar Marie att man ringer och bokar tid för åtminstone ett samtal.

En och annan som uppsöker Levande familjer har i princip redan bestämt sig för separation, men de allra flesta har en längtan efter att relationen ska gå att laga.

– Vi tror, vet och har sett att de mest omöjliga och trasiga relationerna kan bli hela och trygga igen, oavsett vad som hänt. Detta budskap får alla höra, även de som är tydliga med att det här är ett ”sista halmstrå”. Vi förmedlar hopp redan när de ringer till oss och bokar tid, och när man väl fått en samtalstid inbokad är man redan lite på banan till förändring.

De allra flesta par och familjer som sökt rådgivning hos Marie och hennes kollegor har fortsatt sina liv tillsammans. Marie berättar om ett par som hon hade samtal med vid en rad tillfällen, där kvinnan efter en tid sa: ”Tänk, när du för ett år sedan sa att det skulle bli bra mellan oss och trodde på oss, så trodde jag inte ett smack på det. Och nu sitter vi här, med tårarna rinnande och är mer kära än någonsin.”

Nyckeln till framgången är viljan hos familjerna att förändras.

– Man lär sig tänka och handla mot varandra på ett förändrat sätt med hjälp av vårt stöd, egen träning och bön, säger Marie.

– Man kan inte förändra någon annan, men när man själv förändras påverkar man sin omgivning.

Alla som arbetar för Levande familjer har en klassisk kristen tro, något som de är tydliga med inför alla som söker hjälp eller besöker deras evenemang. Och det är inte något som de kyrkoovana brukar ha något problem med.

Själva terapin hos Marie och hennes kollegor är inte uttalat ”kristen”, men i samtalen hänvisar de ofta till begrepp som har sin grund i Bibeln, som till exempel ”vad man sår får man skörda” eller Gyllene regeln.

– ”För mig är allting möjligt” säger Jesus. Det är Hans ord vi bygger våra liv och vårt arbete på, säger Marie, som tycker att det är synd att vi inte pratar mer om relationer i våra kyrkor.

– Det vore fantastiskt om vi i kyrkor, skolor och på arbetsplatser regelbundet hade lite miniseminarier, coaching eller workshops om att bygga hållbara relationer i livet. Just våra kyrkor vore en naturlig plats att med jämna mellanrum lyfta fram äktenskapet i, det förbund som instiftades före både församling och Israel.

Vilka är de viktigaste ingredienserna i ett gott äktenskap?

– Listan kan bli lång, men framför allt: Ta tid att vara tillsammans. I dagens samhälle är vi otroligt stressade, det är avsaknaden av tid tillsammans som gör att många får problem. Ta tid med varandra varje dag, lite extra tid varje helg och en övernattning några gånger per år. En annan sak som är väldigt viktig är uppmuntran, att man uppmuntrar varandra varje dag på bästa sätt. Sedan är kommunikationen en av de viktigaste ingredienserna i en trygg relation. Och att förlåta varandra och ha roligt tillsammans.

Slutligen uppmuntrar Marie alla par och familjer att be tillsammans.

– Bön för allt som rör äktenskap och familjeliv är i enlighet med Guds vilja, och han lovar att svara. För Gud är ingenting omöjligt.

”Många tänker om vissa par: ’De ser ju så gulliga ut, de kan aldrig ha problem’. Men det är fel. I de finaste lägren kan det se annorlunda ut hemma.”

Marie tipsar om bibliska relationsråd:

Lev inte så mycket för dig själv, utan tänk på andra (Fil 2:4). ”De viktigaste i våra liv är våra närmaste, som vi behöver prioritera och tänka på.”

Det vi sår får vi skörda (Gal 6:7). ”Det vi inte har gjort för varandra eller våra barn kan vi inte förvänta oss att de ska göra."

Sanningen ska göra er fria (Joh 8:32). ”Bygg äktenskap, familj och relationer på sanning och transparens.”

Det du vill att andra (din partner, barn och andra) ska göra för dig, ska du göra för dem (Matt 7:12). Gyllene regeln.

Kärlekens lov (1 Kor 13) ”Visa kärlek, tänk det bästa, var trogen, ge kravlös kärlek ...”

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiet. Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att... måndag 2/10 17:00

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

Ateister kritiserade universitet efter massdop – får svar på tal

USA. En ateistisk organisation kritiserar ledningen för Auburn University i Alabama och menar att... måndag 2/10 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10