Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

2015 – ett mörkt år för Europas judar

2015 blev ett nattsvart nyhetsår på temat antisemitism och Israelhat. Terrordåd och dödsskjutningar utomlands varvades med krav på bojkott av Israel och plumpa uttalanden av både ministrar och reportrar här på hemmaplan.

Magasin · Publicerad 09:20, 12 feb 2016

Januari

Attack mot kosherbutik i Paris

En 32-årig man tar gisslan i en judisk mataffär i Paris och skjuter fyra personer till döds.

Februari

Oatly bojkottar Israel

Det svenska havredrycksföretaget Oatly meddelar att man avslutar samarbetet med en israelisk leverantör av D-vitmanin. Orsaken är högljudd kritik från Palestina­aktivister. Att på samma sätt bryta med sina leverantörer i Kina, Vietnam och Etiopien är däremot inte aktuellt. Beslutet om Israelbojkott väcker en våg av kritik. Oatly uttrycker då en offentlig ursäkt för sin hantering av frågan, men så vitt känt har Oatly inte återupptagit det israeliska företaget som leverantör.

Dödsskjutning i Köpenhamn

En judisk säkerhetsvakt skjuts till döds utanför synagogan i Köpenhamn

Abbas besöker Sverige

Utrikesminister Margot Wallström försvarar den palestinske ledaren Mahmoud Abbas inför dennes Sverigebesök. Abbas har alltid tydligt tagit avstånd från våld, hävdar ministern i ett mejl till Världen idag. Detta ifrågasätts starkt av kritiker, däribland journalisten Siewert Öholm. Han pekar bland annat på hur Mahmoud Abbas, så sent som i november 2014, hyllade den man som försökte mörda den judiske rabbinen Yehuda Glick i ett knivöverfall i Jerusalem.

Mars

Coopbojkott i Varberg

Tre Coop-butiker i Varberg slutar sälja varor från Israel. Detta efter ett majoritetsbeslut vid Coops lokalstämma där 22 av föreningens 15 000 medlemmar närvarat. Efter en storm av kritik beslutar Coops styrelse att inte verkställa stämmans beslut om bojkott.

TV4:s matprogram

Matprogrammet ”Tina på besök” avpubliceras plötsligt från TV4:s hemsida. Detta sedan Palestina-aktivister protesterat mot ett uttalande där Tina använder uttrycket: ”Jerusalem – Israels hjärta. TV4:s agerande får Israels ambassadör, Isaac Bachman, att reagera. I ett öppet brev kallar han kanalens beslut för "en ohållbar position av partiskhet och censur”. Kritisk är också prästen Annika Borg: "Extrema aktivister påverkar TV4, får man ens nämna Israel? skriver hon på Twitter.

September

P1 om ”judarnas ansvar för antisemitismen”

I en intervju med om judarnas utsatta situation med Israels ambassadör Isaac Bachman ställer programledaren en oväntad fråga: "Har judarna något eget ansvar för den växande antisemitismen?" Frågeställningen väcker starka reaktioner och redan samma dag ber Sveriges Radio om ursäkt. Programmet fälls sedan av Granskningsnämnden.

”Antisemitism” för skolelever

En dokumentärfilm som av kritiker betecknats som antisemitisk visas som skolfilm i Göteborg. Filmen ”Även de döda har ett namn” handlar om läkaren Henry Ascher som deltagit i Ship to Gaza, fartygskonvoj som syftar till att bryta sjöblockaden av Gaza.

– Den här filmen bidrar till konflikt snarare än försoning, dessutom spär den på gamla myter om judar, säger Jael Feiler, syster till Ship to Gaza-aktivisten Dror Feiler till Göteborgsposten.

November

Angripen Paristeater hade judiska ägare

Den främsta måltavlan för Parismassakrerna, den anrika teatern Bataclan, visar sig ha varit utsatt för tidigare hot på grund av sina judiska ägare. Så sent som i oktober samlades 500 kristna sionister på teatern för att visa sitt stöd för Israel, enligt Expressens krönikör Negar Joseph. Samma månad uppges den judiske ägaren Joel Laloux ha sålt teatern och flyttat med sin familj till Israel.

Wallström om IS och Israel

Margot Wallström väcker rabalder genom ett uttalande efter terrordåden i Paris. ”Hur orolig är du för radikalisering av unga människor i Sverige som strider för IS?” tillfrågas hon av nyhetsankaret Claes Elfsberg. I sitt svar kommer Margot Wallström in på läget för palestinierna. Det orsakar förtvivlade reaktioner från israeliskt håll.

Svenska UD förnekar att Wallström på något sätt avsett att koppla samman konflikten i Mellanöstern med terrordåden i Paris.

Judar glömda på Kristallnatten

Vid en manifestation i Umeå till minne av Kristallnatten och nazismens offer inbjuds inte den lokala judiska föreningen. Bakom manifestationen står flera politiska partier lokalt, men det är Arbetarpartiets gruppledare i fullmäktige som samordnar arrangemanget. Han motiverar beslutet att inte bjuda in den judiska gruppen med att de skulle kunna känna sig utsatta.

Moderaterna och Kristdemokraterna väljer att inte alls delta i manifestationen.

December

Wallström och ”utomrättsliga avrättningar”

Utrikesminister Margot Wallström tar i en riksdagsdebatt avstånd från knivattackerna mot judar. Men hennes tal om ”utomrättsliga avrättningar” väcker kritik. I efterhand förklarar hon att hon i detta avseende inte alls syftat på Israel. Premiärminister Benjamin Netanyahu fördömer Wallströms uttalanden som skandalösa.

– Det verkar som att hon förväntar sig att Israels medborgare ska blotta sina strupar för de som försöker att hugga dem, säger han till TT.

Löfven och ”terrorism”

I ett uttalande säger statsminister Stefan Löfven att knivattackerna mot israeler inte kan klassas som ”terrorism”.  För detta får han snabbt bakläxa av folkrättsexperten Ove Bring, och lite senare ringer Stefan Löfven upp TT med ett förtydligande:

– Jag syftade på att det inte är klarlagt om de här knivdåden har varit organiserade av någon terrorklassificerad organisation. Men attackerna i sig bör däremot betraktas som just terrorhandlingar, säger Löfven.

Liberalernas partiledare Jan Björklund fnyser åt Löfvens och Wallströms uttalanden.

– Det är mest pinsamt, både för Löfven och för Sverige, säger Björklund till TT.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10