Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Vi behöver undervisa om den andliga verkligheten bakom kulturella företeelser.

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 31 okt 2019

Har du hört om mannen som för första gången fick glasögon och på frågan om det kändes tryggt nu i trafiken svarade: ’Tryggt? Nej, nu kommer det bilar överallt’. 

I dessa Halloween-tider när vi bokstavligen sköljs över av allt som har med skräck, ondska och ond bråd död-temat att göra skulle vi behöva sätta på oss både kunskapens och uppenbarelsens glasögon. Många föräldrar har svårt att hantera barnens tjat om att få klä ut sig i något skrämmande och gå runt bland grannarna och ropa ’bus eller godis’.

Är inte hela detta jippo bara en lek, en kommersiell cirkus? Barn älskar ju att klä ut sig och äta mycket godis.

Men det gnager en oro hos många, inte minst hos småbarnsföräldrar, att allt detta mörker knappast är sunt. Skräckmasker, låtsasblod och zombier får knappast barnen att sova lugnare på nätterna. Hur ska man tänka om allt detta? 

På med kunskapens glasögon först. Halloween betyder ’alla döda själars afton’ och har sitt ursprung på Irland där en del forskare tror att det finns en koppling ända tillbaka till kelternas möte med vikingarna. När vikingarna kom till Storbritannien och Irland förde de med sig sina traditioner och sedvänjor bland annat höstblot. Blot handlar om att vinna asagudarnas favör. Irländska emigranter som i mitten av 1800-talet kom till USA tog med sig denna sedvänja.

Till Sverige marknadsfördes detta firande först i början på 1990-talet genom leksaksaffären Buttericks och restaurangen Hard Rock Café. Svenska Köpmannaförbundet hakade på med syfte att introducera en ny tradition i Sverige. Lanseringen har blivit en kommersiell framgång. I dag omsätter Halloween över en miljard kronor årligen.

Halloweenfirandet är alltså inte det samma som den kristna högtiden allhelgonahelgen, även om båda infaller vid samma tid och har vissa inslag som kan verka liknande.

Vad visar uppenbarelsens glasögon? Bibelns världsbild är tydlig; det finns en ond andlig verklighet. Osynlig men påtaglig. Onda andar, eller demoner, är ursprungligen goda änglar som föll med den mäktige Lucifer (eller ’den store draken´) när han en gång i tidens början kastades ut från himlen och drog med sig en tredjedel av himmelens änglar (se Uppenbarelseboken 12). Djävulen och ’hans änglar’ kastades ner på jorden.

I denna tidsålder fortsätter dessa väsen sitt uppror mot Gud genom att förföra, förstöra och förgöra skapelsens krona – människan. 

Jesus sa: ”Tjuven kommer bara för att stjäla, slakta och döda. Jag har kommit för att de ska ha liv, och liv i överflöd” (Joh 10:10).

Som kristna bör vi leva konsekvent utifrån den uppenbarelse vi fått. Vi bör avslöja mörkrets gärningar och söka roten mer än symptomen. Förbud och påtvingade ordningar är sällan lyckade men sanningens ljus sätter oss fria att fatta rätt beslut. När kulturella företeelser glorifierar, felaktigt avdramatiserar allvarliga andliga sanningar bör vi tända uppenbarelsens ljus. 

Låt oss kreativt tända sanningens ljus för både barn och vuxna. Den gode ärkeängeln Mikael är så mycket 'häftigare' än förloraren Lucifer.

Och inför kungarnas Kung – Jesus Kristus – ska alla knän en gång böjas.

Undervisa Skriftens uppenbarelse!

När kulturella företeelser glorifierar, felaktigt avdramatiserar allvarliga andliga sanningar bör vi tända uppenbarelsens ljus.

Färska tigerbilder ger hopp i västra Thailand

Tigrar har synts i en region i västra Thailand för första gången på fyra år, något som ger hopp om... måndag 3/8 07:00

Andens besökelsetid pågår i denna stund

Ledare Gud är både tre och en. Vi tror på en Gud, som uppenbarar sig i tre personer, Fadern, Sonen och... lördag 1/8 00:00

Munskydd minskade petandet i ansiktet

Corona. Personer i Asien som burit munskydd under coronapandemin har petat sig mindre i ansiktet, jämfört... lördag 1/8 15:00

Varför visar sig inte Gud tydligare?

Mot väggen Varför visar sig inte Gud tydligare?/Bengt