Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

John Derneborg pastor Pingstkyrkan Värnesborg

Vi behöver på alla sätt backa upp dem som har skolan som sin uppgift.

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 19 aug 2021

Under ett skede i pandemin, när kunskapen om viruset var ytterst begränsad och många länder genomförde dramatiska nedstängningar, stod många av Sveriges lärare i fullsatta klassrum utan plexiglasskivor, visir eller möjlighet till social distansering.

Vi vet att många elever på gymnasier och universitet mått dåligt av distansundervisningen och att pandemin även tagit hårt på kämpande elever i grundskolan, men det känns naturligt att skänka en tacksamhetens tanke till den yrkesgrupp som gett landets grundskoleelever förutsättningar som inte har funnits i många andra länder under denna period.

I veckan drar landets skolor i gång och förberedelserna inför mötet med eleverna har pågått för fullt. En lärares påverkan på en elev kan vara dramatisk och skolan förblir viktig för allas vår framtid. Vi behöver därför på alla sätt backa upp dem som har skolan som sin uppgift.

Utifrån att andligt perspektiv är tjänsten ett kall, och utöver den rent pedagogiska uppgiften i klassrummet krävs förmåga att med vishet och urskiljning navigera i en miljö med skiftande ideologiska strömningar.

Skolan har historiskt engagerat den kristna församlingen, och borde så göra än i dag. Tänk om vi kunde se fler och fler studenter påbörja lärarutbildningen med gåvan att undervisa och en känsla av kallelse. Jag tänker med tacksamhet på flera av mina egna lärare, som kanske inte delade min kristna tro, men som var fantastiska pedagoger med sunda värderingar. Sedan finns även de lärare med personlig tro och ytterligare en positiv dimension i undervisningen.

Gud kommer även resa upp lärare med kreativa idéer för påverkan långt bortom det egna klassrummet. Jag skulle vilja ge ett exempel på vad en person kan betyda.

Den 23 april 1880 startade en man en söndagsskoleförening, som fram till år 1918 hade vuxit till 1 105 barn. Dessa fördelades på tjugotre avdelningar med två klasser i varje. Mannen hette Alfred Dahlin och i yrkeslivet arbetade han passionerat för att utveckla den svenska folkskolan. Han var en av konstruktörerna bakom den första moderna läroplanen och ville att folkskolan skulle möjliggöra steg mot vidare utbildning och inte vara en återvändsgränd.

Dahlin initierade skolböcker som påverkade generationer. Forskningen säger: ”Den drivande kraften bakom detta märkliga skolboksprojekt var överlärare Alfred Dahlin i Huskvarna, en dynamisk person med en brinnande lidelse att förbättra fattiga barns kulturella villkor. Det var han som kom på den originella idén att be landets ledande författare att skriva för folkskolan, då en ringaktad och resurssvag institution” (Alfred Dahlin: Folkbildare och skolbyggare, sid 49).

Alfred Dahlin övertalade på eget bevåg en tveksam Selma Lagerlöf att skriva Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, liksom flera andra erkända författare, som var för sig åstadkom storverk!

För att möta dagens samhällsutmaningar behövs lärare i många klassrum som tror på och förstår sin egen betydelse, samt får kraft från Gud att forma den unga generationen!

Gud kommer även resa upp lärare med kreativa idéer för påverkan långt bortom det egna klassrummet.

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Senaste nytt

    Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

    Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier