Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

I Efesierbrevets andra kapitel står det bland annat att församlingen är byggd på en profetisk grund. Det betyder att den har något att förmedla om framtiden i sin samtid. Foto: Mikael Good

Vem kan man lita på? Några tankar om profeterna och den profetiska tjänsten.

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 19 apr 2018

”När vår präst från konfirmationen står och pekar i det blå och ingen fattar om han visar vägen eller känner vilket håll vinden blåser på.” Den gamla vänsterprogglåten viskar något allvarligt till alla oss som har ansvar att vara med och tjäna församlingen genom att leda den. Vindar blåser mer än någonsin, mängden av information ökar lavinartat. Det är svårt att vara sunt källkritisk och veta vad som verkligen är sanna nyheter.

Det profetiska kan hjälpa församlingen att peka ut vägen, oavsett vart vindarna blåser.

Det är vissa saker i livet man inte kan vara utan, men samtidigt är de svåra att förhålla sig till. Med kärleken är det så att vi knappt kan leva utan den, men dess vägar är ibland svåra att förstå. Jag tror att det är så också med den profetiska dimensionen av tron. Vi behöver den – vi behöver den verkligen – men samtidigt är det profetiska så kraftfullt i sitt innehåll att många också tvekar.

Församlingen är profetisk i sin grund, enligt Paulus i Efesierbrevets andra kapitel. Det betyder att den har något att förmedla om framtiden i sin samtid. Det sanna profetiska talet är alltid något ur fas med samtidsandan, men i harmoni med Andens framtidstilltal.

Den största av alla profetior måste sägas vara den att en dag kommer kungen tillbaka. Jesus Kristus kommer – det är den kristna kyrkans huvudprofetia. Allt profetiskt tal måste prövas mot de bibliska texterna och den största av alla framtidsvisioner. Det finns en händelse när profetisk ande kom över kung Saul och ett talesätt spred sig efter hans profeterande: "Är också Saul bland profeterna?"

När den kristna församlingen är profetisk i sin miljö, kan alla vi som primärt inte är profeter också bidra i det profetiska. Alla kan profetera och vi uppmanas att söka profetians gåva, men vi är inte alla profeter.

Det profetiska talet ska vara till uppmuntran, uppbyggelse och tröst. Det profetiska kan ha en dömande ton, men är inte fördömande; det kan korrigera, men är i harmoni med evangeliets grundton om upprättelse. Den med profetisk gåva som odlar bitterhet och besvikelse, och kanske använder detta mot sin församlingsledning, agerar inte profetiskt aktivt utan nedbrytande reaktivt. Det ligger inte i det profetiska att vara sina syskons åklagare.

Samtidigt finns utmaningen att en profet måste få ha en fri och oberoende roll; den profetiska rösten ska inte tystas, men behöver finnas mitt i församlingen. Profeten Agabus kom till Antiokia utsänd från församlingen i Jerusalem, och i just Antiokia beskrevs ledningen som utgjord av profeter och lärare.

Det tillhör visheten från Gud, enligt Jesus egna ord, att han ger oss apostlar och profeter. Det profetiska är inte kopplat med galenskap utan med Guds vishet.

Ja, vem i hela världen kan man lita på? Det finns i dag profeter att lyssna till och profeter att avvisa. Profeter vi kan lyssna till är ödmjuka, församlingsbaserade och frimodiga. Profeter vi bör avvisa blandar in pengar i sitt profeterande, vägrar uppföljning av andra ledare och respekterar inte församlingen som storhet.

Jesus själv säger att vi ska akta oss för falska profeter, att de är vargar men ser ut som får. Profeter vi kan lyssna till är bibelförankrade och bedjande, de inser att de inte har hela bilden och de älskar Jesus och församlingen både när de får dela drömmar och mardrömmar.

Vi behöver profetiska dimensioner och vi har ett ansvar att pröva allt profetiskt tal och avvisa avarter. Detta innebär inte att vi ska pröva det profetiska allt­för hårt. Allt tjänande är ett växande och visst kan man ta miste utan att vara en falsk profet. Jag ser framför mig en ny fas med ansvarstagande profeterande, där vi också kan ha ett avslappnat samtal om riskerna med det profetiska.

Vem kan man då lita på? I förlängningen litar vi på den Gud vars Ande talar till hela församlingen genom profeterna, baserat på de heliga skrifterna.

Det profetiska kan ha en dömande ton, men är inte fördömande; det kan korrigera, men är i harmoni med evangeliets grundton om upprättelse.

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

WHO i krismöte om apkoppor

Smitta. Med anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under... söndag 26/6 12:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier