Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Mitt i ensamhetens folk lyser en hoppets låga – Guds församling.

Ledarkrönika · Publicerad 00:20, 20 maj 2021

Håll avstånd. Umgås inte med människor utanför din egen familj. Betrakta alla andra som smittbärare.

Restriktionerna har varit helt nödvändiga för att bekämpa covid­pandemin. Samtidigt var de vad Sverige och svenskarna behövde allra minst: en uppmaning att gå ännu djupare in i det som redan innan var vårt lands största folksjukdom. Ensamheten.

Det pågående arbetet World Value Study, som mäter och kartlägger länders värderingar, tänkesätt, kultur och utveckling, uppdaterade sina resultat 2020. Den så kallade Inglehart/Welzel-kartan, studiens slutresultat, placerar återigen just Sverige allra längst ut i ena hörnet. Av alla befolkningar vars värderingssystem har studerats – motsvarande cirka 90 procent av världens totala – placerar sig just vår som både den mest individualistiskt orienterade och den mest sekulära. 

Ingen annanstans betyder gruppen, familjen och tillhörigheten mindre och det individualistiska perspektivet mer, än i Sverige. Ingen annanstans präglas värderingar och tänkesätt så lite av ett religiöst trossystem och så mycket av ett sekulärt livsperspektiv, som hos oss. 

Sverige har med andra ord gått till val som världens största företrädare för sekularisering och individualism. Om dessa perspektiv vore lösningen skulle Sverige vara paradiset på jorden.

I stället har vi blivit den raka motsatsen. Ett ensamhetens folk.

Den ena uppgiften efter den andra visar att kylan i vårt land inte bara handlar om vintertemperatur utan om tillståndet i våra hjärtan. Klyftorna ökar. Nysvenskar som vill integreras kämpar i en kylig motvind. Fyra av tio – flest i världen – lever i ensamhushåll. Att leva ensam behöver naturligtvis inte vara negativt förutsatt att det är självvalt, men för många är det inte det. Psykisk ohälsa och depression har blivit folksjukdomar.

Ett av de mest skakande tecknen på den svenska ensamheten är att antalet närvarande vid begravningar har gått snabbt och stadigt nedåt i Sverige sedan långt innan pandemin. Och att allt fler efterlevande väljer att inte ha någon begravningsceremoni över huvud taget. Askan sprids anonymt i en minneslund utan någon närvarande i hela åtta procent av de fall då någon har avlidit.

I andra länder är motsvarande siffra under det mätbaras gräns.

Observera att detta inte rör sig om personer utan några anhöriga; dessa får begravning av kommuner och Svenska kyrkan. Nej, det handlar om att de anhöriga inte önskade begravning. Att det inte fanns tid eller intresse för en.

Frukterna av vår individualism och sekularism är uppenbara för alla som vill se. Sverige bygger inte paradiset på jorden, utan ett kallt, grått och ensamt samhälle där individen lämnas åt sin egen tysta undergång, både i livet och i döden. 

Men mitt i ensamhetens folk lyser en hoppets låga: Guds församling! Ett folk, kallat att älska villkorslöst mitt i en kall tid, att omfamna, engagera sig, fokusera på den svage, den fattige och den utsatte efter Frälsarens eget exempel. 

Det folket kommer inte att nå sitt mål utan offer, inte utan försakelse av just den livsstil som präglar dess omgivning. De kommer inte att triumfera utan att lägga sin egen bekvämlighet och själviskhet på altaret och därifrån gå ut för att söka efter det ensamma fåret och det borttappade myntet.

Men om de gör det, kommer dess värme och dess kärlek att vara just den ljusglimt som leder Sverige ut ur ensamhetens svinstia och in i Faderns varma famn.

Sverige bygger inte paradiset på jorden, utan ett kallt, grått och ensamt samhälle där individen lämnas åt sin egen tysta undergång, både i livet och i döden.

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Alla biskopar kritiska mot Israelbeslut

Svenska kyrkan. Samtliga 14 biskopar inom Svenska kyrkan tar avstånd från kyrkomötets beslut att lyfta frågan om... fredag 3/12 23:00

Senaste nytt

    Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

    Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier