Jag längtar efter din frälsning, Herre, din undervisning är min glädje.
Psaltaren 119:174

Världen idag

Expansionen av ditt hjärta och glädjen i din själ går tillbaka till vad du ser.

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 21 jan 2021

Jag har en gps i bilen, en sådan där som är integrerad i instrumentbrädan. Många av mina bilfärder går ju till platser som jag redan vet vägen till – kyrkan, hem, till mina barn, och så vidare – men hellre än att ha gps-skärmen släckt brukar jag ändå ha den i gång och låta den visa den allmänna kartbilden av var jag är just nu, och hur omgivning som jag kör igenom ser ut.

Häromdagen slog det mig att det också är lätt att leva exakt så. Med gps:en påslagen, men utan en tydlig slutdestination inknappad. Att se den plats där man befinner sig just nu på livets olika områden, och en liten bit framåt – en vecka, en månad, ett år – men utan att egentligen veta tydligt och klart vart man är på väg eller vad som är slutmålet.

Gud har en lösning på den problematiken. Den kallas vision.

Vision är Guds mönsterbild för dig. Den är en återspegling av hans goda slutdestination för dig – en som han vill måla i ditt inre, så att du under resans gångs ska se mer än hur din omedelbara närhet ser ut. Och det gör all skillnad i världen att vara driven och motiverad av vision, hellre än av den entusiasm som dina nuvarande omständigheter genererar.

Visst, så länge livet är någotsånär i balans och omständigheterna är i fas med vad du själv önskar, kan det gå bra att fortsätta framåt. Men när vägen passerar genom öknar och snårskogar behövs en inspirationskälla som går bortom ditt här och nu.

Förutom att ge riktning är syftet med vision också att ge glädje i vandringen på vägen mot målet. Jesaja kapitel 60 beskriver en tid när mörker täcker jorden, men då gudsfolket får uppmaningen: ”Lyft din blick och se dig omkring: alla samlas och kommer till dig. Dina söner kommer från fjärran, dina döttrar bärs fram på armen. Då ska du se det och stråla av fröjd, ditt hjärta ska bäva och vidga sig” (v 4–5).

Expansionen av ditt hjärta och glädjen i din själ går tillbaka till vad du ser. Och för att se något måste du först lyfta din blick. Hur? Genom att inte bara titta på gps:ens information om nuvarande position, utan knappa in en adress dit du vill komma, en destination som du vill påbörja resan mot.

Kartbilden här och nu påverkas inte, med ett undantag – plötsligt markeras en väg på kartan. Omgivningen runt vägen ser likadan ut som innan, ändå gör detta all skillnad i världen. För plötsligt vet du att även om du är där du är just nu, är du på väg någon annanstans! Och även om du inte är framme än, kan du plötsligt hämta glädje och inspiration från tanken på din slutdestination.

Vision ger också enhet. Och det finns få saker som Gud inte kan göra när en skara människor sluter sig samman kring en gudagiven vision som är större än någon enskild av dem. 

I Nehemjas bok läser vi om hur visionen för återuppbyggandet av Jerusalems murar brinner i hans hjärta och hur han delar visionen om förändring och reformation med folket: ”'Kom och låt oss bygga upp Jerusalems mur …' Jag talade om för dem hur min Guds goda hand hade varit över mig och vad kungen hade lovat mig. Då sade de: 'Låt oss stå upp och bygga!', och de fattade mod för det goda verket” (2:17–18).

En gemensam gps-adress knappades in i mängder av hjärtan och förlöste enhet och förmåga. Resten är historia.

Så vilka visioner vill Gud måla i ditt hjärta? Vilka tydliga gps-destinationer är det dags att knappa in inför 2021 års bilfärd, angående din gudsrelation, ditt äktenskap, din familj, din ekonomi, ditt arbete, din församling? 

Vilka visionerna är kan bara du svara på. Men en sak vet jag: 

De är sprängfulla av framtid och hopp! 

Omgivningen runt vägen ser likadan ut som innan, ändå gör detta all skillnad i världen. För plötsligt vet du att även om du är där du är just nu, är du på väg någon annanstans!

Religionsfrihet nämndes inte i utrikesdeklarationen

Utrikespolitik. För första gången på flera år nämns inte frågan om religionsfrihet eller religiösa minoriteter i... onsdag 24/2 17:00

Linde pressades om bistånd till Islamic Relief

Utrikespolitik. Iran, Turkiet, svenskt bistånd och ett eventuellt svenskt Natomedlemskap var några av de många... onsdag 24/2 16:50

Biverkningar av mindfulness en viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Framgång är inte mätbara resultat, utan äkthet och trohet inför Gud.

Inför söndag 1 Mos 32:22–31 Det blir ingen vändning utan omvändelse. Det blir ingen förändring i samma gamla... torsdag 25/2 00:00

Hur kan vi hjälpa vår son som har ångest?

Familjefrågan. Vår son som är 25 år har mycket ångest. Under mellanstadiet och högstadiet blev han mobbad. Han bor...
Följ Världen idag i sociala medier