Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Expansionen av ditt hjärta och glädjen i din själ går tillbaka till vad du ser.

Ledarkrönika · Publicerad 00:00, 21 jan 2021

Jag har en gps i bilen, en sådan där som är integrerad i instrumentbrädan. Många av mina bilfärder går ju till platser som jag redan vet vägen till – kyrkan, hem, till mina barn, och så vidare – men hellre än att ha gps-skärmen släckt brukar jag ändå ha den i gång och låta den visa den allmänna kartbilden av var jag är just nu, och hur omgivning som jag kör igenom ser ut.

Häromdagen slog det mig att det också är lätt att leva exakt så. Med gps:en påslagen, men utan en tydlig slutdestination inknappad. Att se den plats där man befinner sig just nu på livets olika områden, och en liten bit framåt – en vecka, en månad, ett år – men utan att egentligen veta tydligt och klart vart man är på väg eller vad som är slutmålet.

Gud har en lösning på den problematiken. Den kallas vision.

Vision är Guds mönsterbild för dig. Den är en återspegling av hans goda slutdestination för dig – en som han vill måla i ditt inre, så att du under resans gångs ska se mer än hur din omedelbara närhet ser ut. Och det gör all skillnad i världen att vara driven och motiverad av vision, hellre än av den entusiasm som dina nuvarande omständigheter genererar.

Visst, så länge livet är någotsånär i balans och omständigheterna är i fas med vad du själv önskar, kan det gå bra att fortsätta framåt. Men när vägen passerar genom öknar och snårskogar behövs en inspirationskälla som går bortom ditt här och nu.

Förutom att ge riktning är syftet med vision också att ge glädje i vandringen på vägen mot målet. Jesaja kapitel 60 beskriver en tid när mörker täcker jorden, men då gudsfolket får uppmaningen: ”Lyft din blick och se dig omkring: alla samlas och kommer till dig. Dina söner kommer från fjärran, dina döttrar bärs fram på armen. Då ska du se det och stråla av fröjd, ditt hjärta ska bäva och vidga sig” (v 4–5).

Expansionen av ditt hjärta och glädjen i din själ går tillbaka till vad du ser. Och för att se något måste du först lyfta din blick. Hur? Genom att inte bara titta på gps:ens information om nuvarande position, utan knappa in en adress dit du vill komma, en destination som du vill påbörja resan mot.

Kartbilden här och nu påverkas inte, med ett undantag – plötsligt markeras en väg på kartan. Omgivningen runt vägen ser likadan ut som innan, ändå gör detta all skillnad i världen. För plötsligt vet du att även om du är där du är just nu, är du på väg någon annanstans! Och även om du inte är framme än, kan du plötsligt hämta glädje och inspiration från tanken på din slutdestination.

Vision ger också enhet. Och det finns få saker som Gud inte kan göra när en skara människor sluter sig samman kring en gudagiven vision som är större än någon enskild av dem. 

I Nehemjas bok läser vi om hur visionen för återuppbyggandet av Jerusalems murar brinner i hans hjärta och hur han delar visionen om förändring och reformation med folket: ”'Kom och låt oss bygga upp Jerusalems mur …' Jag talade om för dem hur min Guds goda hand hade varit över mig och vad kungen hade lovat mig. Då sade de: 'Låt oss stå upp och bygga!', och de fattade mod för det goda verket” (2:17–18).

En gemensam gps-adress knappades in i mängder av hjärtan och förlöste enhet och förmåga. Resten är historia.

Så vilka visioner vill Gud måla i ditt hjärta? Vilka tydliga gps-destinationer är det dags att knappa in inför 2021 års bilfärd, angående din gudsrelation, ditt äktenskap, din familj, din ekonomi, ditt arbete, din församling? 

Vilka visionerna är kan bara du svara på. Men en sak vet jag: 

De är sprängfulla av framtid och hopp! 

Omgivningen runt vägen ser likadan ut som innan, ändå gör detta all skillnad i världen. För plötsligt vet du att även om du är där du är just nu, är du på väg någon annanstans!

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Kyrkklocka i Mosul ringde efter sju års tystnad

Irak. Människor i staden Mosul i norra Irak jublade när kyrkklockan i S:t Tomas kyrka i söndags ringde... måndag 20/9 12:28

USA erkänner: Drönarattack i Kabul dödade bara civila

Afghanistan. USA erkänner att en drönarattack vid Kabuls flygplats var ett misstag och att tio civila, däribland... måndag 20/9 12:26

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika Inför fotbollsmatchen mot Sverige i början av september hade Spanien spelat 66 raka VM-kvalmatcher... lördag 18/9 00:00

Kraftig utökning av FRA-lagen att vänta

Integritet. Regeringen föreslår att utländsk säkerhetstjänst ska få direktåtkomst till personuppgifter som... söndag 19/9 20:00

Transportjätte köper helelektriskt flygplan från Israel

Innovation. År 2019 presenterade det amerikansk-israeliska företaget Eviation en prototyp av världens första... söndag 19/9 16:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier