Vem har jag i himlen utom dig? Och har jag dig, söker jag inget på jorden.
Psaltaren 73:25

Världen idag

Ta lärdom av friskolorna i stället för att angripa dem

Ledare · Publicerad 00:10, 4 feb 2022

Klämtar klockan för landets friskolor? Klart är att de kommer att bli en central valfråga, en fiende att angripa – och kanske också besegra – för Socialdemokraterna med stödpartier. Stora medier har redan inlett striden, och Lärarförbundets ordförande går på samma linje.

Frågan är: Kommer det att finnas några försvarare i oppositionen, eller väljer de att desarmera frågan genom att ansluta sig till motståndarna?

Redan för flera år sedan uttalade skolminister Anna Ekström att detta var en bra valfråga. Hon hade siktet inställt på framför allt de konfessionella, huvudsakligen kristna, skolorna som hon ville förbjuda. Det räckte inte, enligt henne, att konfessionella inslag i skolorna är frivilliga.

Men även andra friskolor utsätts nu för hårda attacker, till exempel den framgångsrika Engelska skolan. En kampanj drivs, med liberala tidningarna DN och Expressen som härförare, mot denna av elever och föräldrar uppskattade skola och ofta goda skolmiljö. Kravet på hyfsad klädsel lämnar inte belackarna någon ro; det är sexism, utropar Expressen.

Det är fritt fram också på högsta politiska nivå att sprida lögner om friskolorna. I senaste partiledardebatten utmålades friskolorna som skapare av segregation och hot mot välfärden. Men statistik visar att det finns minst lika många barn av icke-svensk härkomst på friskolorna, därtill satsas här mer resurser för att hjälpa elever med särskilda behov.

Ett annat påstående är att friskolorna väljer bort elever. I en granskning av 30 utvalda skolor av landets totalt cirka 1 300 friskolor hävdar Skolinspektionen att man funnit brister i antagningsförfarandet i 24 fall. I många kommuner finns gemensam skolkö, i andra finns regler för hur kön ska fungera.

Den stora angreppspunkten gäller att friskolorna visat förmåga att klara sig ekonomiskt, och till och med gå med vinst. Finansi­erings­system kan justeras, men den viktiga frågan i sammanhanget är: Hur kan friskolor gå med vinst medan de kommunala skolorna lider av ständig resursbrist eller går med underskott? Om dessa drevs lika effektivt som friskolorna skulle ju stora belopp kunna frigöras för annan kommunal verksamhet.

Att det finns stora problem på de kommunala skolorna är välkänt. Att de slukar resurser som kunde gå till annat får genom friskolornas bättre resultat anses sannolikt. Det vore därför klokt av stat och kommuner att i stället för att angripa väl fungerande friskolor lära sig av dessa.

Ungefär 20 procent av alla elever har valt friskolealternativet. Deras föräldrar är väljare, och inom några år kommer de själva att vara väljare. Det är något som borde leda till viss eftertanke.

Den stora angreppspunkten gäller att friskolorna visat förmåga att klara sig ekonomiskt, och till och med gå med vinst.

Pressade abortliberaler framför radikala förslag

Abort I USA riktas nu skarp kritik mot president Joe Biden sedan Vita Huset, enligt kritiker, uppmuntrat... onsdag 18/5 15:00

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den... onsdag 18/5 00:10

Nässprej mot PTSD utvecklas i Israel

PTSD. Ett nytt medicinskt nässprej för behandling av posttraumatisk stress har framtagits av israeliska... onsdag 18/5 12:00

Nyhems förkunnare bör stå för bibeltrohet

Ledare Samtal är bättre än stängda dörrar. Att lyssna med respekt på motståndarens argument är viktigt.... onsdag 18/5 00:00

Krav på abort för ukrainska kvinnor – väcker motstånd

Abort. Ukrainska kvinnors tillgång till abort har seglat upp som en prioriterad fråga för flera... onsdag 18/5 07:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier