Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

I Ekots lördagsintervju uttryckte chefs-JO Elisabeth Rynning skarp kritik mot regeringens hanteringen av corona. Foto: Christine Olsson/TT

Svidande kritik mot restriktionerna

Ledare · Publicerad 00:00, 9 mar 2021

Svenska folket har haft en förbluffande stor acceptans för de historiskt unika restriktioner som pågått ett år. Men nu börjar kritiken växa – på flera sätt. Lördagens demonstrationer i Stockholm var ett typexempel på när folkets frustration bubblar över.

De som inte bryr sig om spretigt folkliga reaktioner har dock anledning att lyssna till chefs-JO Elisabeth Rynning i Ekots lördagsintervju.

JO:s uppdrag är formellt och torrt. Därför var den skarpa kritiken mot hanteringen extra talande: Detta har varit illa behandlat av regering och myndigheter, förklarade Rynning. Medborgarnas fri- och rättigheter har inte tryggats tillräckligt. Regeringens analys har varit alltför svag avseende om dessa starkt ingripande åtgärder verkligen varit försvarbara, och hur hårt de har drabbat enskilda och företag. 

Slutligen kritiserar chefs-JO att regeringen bara låtit restriktionerna löpa på utan slutdatum. Helgens reaktioner är en svidande kritik som regeringen bör ta till sig – både från folk och juridik.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00