Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Även en sekulär kultur tycks behöva uppfinna något som kan ta religionens plats, menar ledarskribenten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige lyckas inte göra sig av med Gud

Ledare · Publicerad 12:55, 10 jul 2019

Ibland är det välgörande att låta utomstående röster ge sin syn på ett fenomen. De kan ge en överblick som de innanför bubblan sällan själva förmår göra. Några av de viktigaste skildringarna av 16- och 1700-talens Sverige kom från utländska besökare såsom italienaren Lorenzo Magalotti och engelskan Mary Woolstonecraft. Kanske är det också utifrånperspektivet som gör att några av den senaste tidens intressantaste skildringar av kristna värden i det sekulariserade Sverige har formulerats av två judiska religionsvetare.

Det ena inspelet kom förra veckan i en krönika av Eli Göndör, islamolog som också återkommande skildrar religionen i samhället generellt. Han riktade kritik mot KD:s partiledare Ebba Busch Thors sätt att beskriva hur den kristna grunden har lett fram till mänskliga rättigheter, men också till individualismen och den sexuella frigörelsen.

Den första slutsatsen kan många instämma i, men den andra kräver – för att använda Göndörs ord – ”en rejäl ansträngning”. Ståndpunkten att de internationellt sett extrema svenska värderingarna skulle vara identiska med kristna värden är, sakligt sett, felaktig. Den svenska sekulärindividualismen är, menar Göndör, snarare ”en avart” i den kristna världen. Samtidigt finns det märkliga historiska sambandet att dessa anti-bibliska värden växt fram just i det protestantiska Europa. Men de är då en reaktion mot kristendomen – inte en gren av den.

Ändå verkar människan inte kunna leva utan religion. Även en sekulär kultur tycks behöva uppfinna något som kan ta religionens plats. Det är den dimensionen som folklivsforskaren och rabbinen Dan Korn beskriver i sin nya bok ”Som om Gud fanns”. Boken spänner över många teman, men den mest intressanta delen handlar just om hur vårt sekulära land har skaffat sig både trosbekännelse, arvsynd, budord och offer – allt dock byggt på en ny grund. Det nya credot har tagit bort Gud som centrum och i stället satt människans oberoende i Guds ställe. Det lägger, menar Korn, en arvsynd på alla som uppfattas som priviligierade.

Som exempel pekar han bland annat på hur RFSL demonstrerade under devisen ”Hata vita, rika straighta män”, och förklarar att i den nya religionen övertrumfar hatet mot religionens syndare alltid slogans om ”allas lika värde”.

Helgon blir de som ångrar synden att tillhöra en priviligierad grupp, eller de som blir aktivister för en inomvärldslig frälsningsväg.

Dan Korn ramar in sin bok med att alla dessa pseudoreligiösa inslag i 2000-talets Sverige pekar på att ateismen inte alls har skapat en så helt ny grund som vi svenskar tror. För ”i smyg tror vi på guden vi tror att vi inte tror på”, genom dessa olika sätt där vår kultur skapar nya budord och offertjänster. Den tillvaro vi byggt är nämligen inte så fullkomlig som vi skulle önska, inte ens när vår kultur har slängt ut den för etablissemanget så förhatlige Gud Fader allsmäktig, himmelens och jordens skapare.

Även det moderna Sverige inser innerst inne att den gudlösa världsbilden inte kan föra människan ända fram till den sanna lyckan, hur många semireligiösa inslag den än tar till. Men vi ska inte heller låta bedra oss av den ovan nämnda tanken att den sekulära individualismen egentligen bara är en annan variant av kristendom. Däremot finns det också i vår kultur ett frö av insikt om moral och sanning som kommer från en större värld, utanför vår egen.

Därför vore det ett botemedel för vår vilsna tid att åter bjuda in den Gud som Sverige stängt dörren för. Han står fortfarande kvar där ute och bultar. Men för att finna honom behöver vi tystna en stund och lyssna till hans röst.

Den tillvaro vi byggt är nämligen inte så fullkomlig som vi skulle önska, inte ens när vår kultur har slängt ut den för etablissemanget så förhatlige Gud Fader allsmäktig, himmelens och jordens skapare.

Bibelskolan Champion blir tillgänglig även på webben

Webbskola. Nu blir det möjligt för elever att gå kvällsbibelskolan Champion online via webben. Missionärsparet... torsdag 6/8 17:00

UMU vill sända ut team från Småland – startar ny DTS

Nu blir det möjligt att gå Ungdom med uppgifts lärjungaskola i småländska Holsbybrunn. Härifrån ska... torsdag 6/8 14:00

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...