Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Att överge celibatkravet vore ett sätt att anpassa sig till Guds skapelsetanke, menar ledarskribenten med anledning av att en åtalsjury i Pennsylvania, USA, nu undersöker drygt tusen fall av sexuella övergrepp mot barn inom katolska kyrkan. (Bilden visar några av offren.) Foto: Matt Rourke / AP / TT

Slopat celibatkrav lämpligt motmedel mot övergrepp?

Ledare · Publicerad 00:00, 22 aug 2018

Ett politiskt partis värsta mardröm under pågående valrörelse är en allvarlig skandal. Speciellt illa slår en sådan skandal om något avslöjas som strider mot partiets ideologiska profil och visar upp en politiker eller ett parti som hycklare. Just nu har en sådan skandal slagit upp i katolska kyrkan i USA. Den upprullade pedofilskandalen har många offer. Samtidigt är den ett tillfälle att förändra synen på prästämbetet.

Det som människor ofta förknippar katolska kyrkan med är en sträng sexualmoral. Just därför blir fallet så stort när över 300 präster i Pennsylvania avslöjats med att ha begått sexuella övergrepp mot barn. Än värre blir läget när vi vet att detta inte är den enda skandalen i sitt slag. I land efter land har liknande situationer rapporterats under de senaste decennierna.

Det som stör vanligt folks rättskänsla allra mest, är kanske ändå hur kyrkoledningar har tystat ner övergreppen, flyttat förövare till andra församlingar och på så sätt gett dem möjlighet att fortsätta med sina brott. Hanteringen har varit rent ut sagt skamlig.

Påve Franciskus skrev i måndags ett öppet brev, där han visade medkänsla med offren men även ånger över hur kyrkan svikit sitt uppdrag. Påven skrev: ”Vi visade inte omsorg om dessa minsta. Vi övergav dem.” Problemet är att även tidigare påvar behövt skriva liknande botbrev efter andra lika grova händelser, men utan att problemet fått en tillfredsställande lösning.

Det finns flera tragiska sidor i dessa historier. Främst förstås för de barn, oftast pojkar, som hamnat i händerna på män som skulle representera Kristus men som i enrum visat upp en monstruös natur som skapat sår för livet. Härigenom har dessa präster dragit stor skuld över sig själva, sina församlingar och sin kyrka.

Men allra allvarligast är att de med sina övergrepp har svärtat ner bilden också av Jesus. I katolsk ämbetssyn är prästen genom sakramenten en förmedlare av Kristus själv. Men vad händer om den som ska förmedla det heliga visar sig vara en ogärningsman av värsta slag?

Det ska sägas att katolska kyrkan har tagit steg för att undvika framtida övergrepp. Striktare regelverk har satts upp för att präster inte ska vara i enrum med ungdomar. Det är bra, men det är i huvudsak att sätta upp hjälpliga gränser i ett redan problematiskt system. Det förtroende som brutits genom övergreppen och kyrkans mörkläggning kommer att bli mycket svårt att återvinna. Katolska kyrkan borde göra allt som står i dess makt för att säkerställa att inga fler barn ska utsättas för dessa gräsliga gärningar.

Rent konkret kan det behöva medföra en reformation av prästämbetet.

Celibatkravet för katolska präster uttrycker valet att avstå från äktenskap och sexuell gemenskap för att viga sitt liv helt åt tjänst för Gud och kyrkan. Celibatet är inte obibliskt i sig. Det kan vara en kallelse – men enbart för vissa. Det är inte bibliskt att hänvisa en hel grupp till en strikt andlig sfär, där den kroppsliga dimensionen förnekas. Men det blir också praktiskt orimligt; när celibatet lagts som obligatorium på alla som vill bli präster, har idealbilden frontalkrockat med verkligheten.

Katolska kyrkan har varit bättre än många protestantiska samfund på att hålla emot en sekulär tidsanda. Men att bilda familj är inget sekulärt påfund; det är tvärtom ett sakrament inom katolska kyrkan, och dessutom den allra första kallelse Gud gav människan efter skapelsen! En av de goda, bibliskt förankrade reformer som Luther genomförde, var när han som präst valde att gifta sig.

Att överge celibatkravet vore ett lämpligt sätt för katolska kyrkan att anpassa sig – dock inte till moderniteten, utan till Guds skapelsetanke.

Men allra allvarligast är att de med sina övergrepp har svärtat ner bilden också av Jesus.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...

Nytt projekt: Trampar på spannmål för ökad skörd

Forskare i Lund undersöker om spannmålsskörden kan bli större om grödorna trampas ner. På ett försöksfält utanför Lomma trampas sädesstråna...