Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Kravet på vaccinpass för samlingar med över 100 personer från 1 december innebär mycket starka begränsningar i mötesfrihet och religionsfrihet, menar ledarskribenten (Arkivbild). Foto: Mikael Good

Religionsfriheten väger tyngre än planerna på vaccinpass

Ledare · Publicerad 00:10, 19 nov 2021

Så var det då dags igen för nya restriktioner. Efter två månaders frihet under ansvar står Sveriges befolkning än en gång inför ett regelverk som begränsar möjligheten att samlas i offentliga arrangemang. De nya inskränkningarna är på vissa sätt mer problematiska än de tidigare, och vi har anledning att stå upp för grundläggande friheter.

Det krav på vaccinpass för samlingar på över 100 personer som föreslås från 1 december är mycket starka begränsningar i religionsfriheten och mötesfriheten. Just när det handlar om gudstjänster skulle en uppdelning av människor vara extra provocerande. Kärnan i det kristna budskapet är att alla är ett i Kristus – alla är välkomna, oavsett etnicitet, kön eller social status. Jesus själv och de tidiga kristna gjorde sig kända för att gå även till de sjuka, de utstötta, till dem som annars möttes av ropen ”Oren!”. Det vore helt orimligt om en kristen församling skulle visa människor på porten som inte anses uppfylla statens renhetskrav. I det här fallet gäller det dem som av ett eller annat skäl valt att inte ta Coronavaccin, nästa år kan det gälla något annat.

Svenska kristna har ofta en tendens att visa sig duktiga i överkant i världens ögon. Andra länder har den senaste veckan infört liknande begränsningar, men där har frimodiga präster och pastorer rest sig till protest. Inget kristet sammanhang bör acceptera en regel där vissa människor välkomnas till gudstjänst men andra stängs ute. Alla församlingar med över 100 besökare bör därför skyndsamt se över vilka praktiska möjligheter man kan tillgripa för att klara denna utmaning, och samtidigt ta en rimlig hänsyn till folkhälsan.

Om alla praktiska åtgärder har vidtagits och man ändå anar att regelverket ändå skulle säga nej till en ovaccinerad ungdom eller vuxen, då bör pastorer och andra ledare överväga att pröva en sådan bestämmelse rättsligt. Så här kraftiga ingrepp i grundläggande fri- och rättigheter får endast göras om de är proportionerliga, vilket kan ifrågasättas utifrån Folkhälsomyndighetens statistik. Kristna ska ta ett samhällsansvar även i denna tid, men vi får inte låsa kyrkporten för fullt friska människor som vill besöka en gudstjänst.

Historien är full av exempel på regimer som försökt hindra människors religionsfrihet. Där ska svenska kristna inte stå med. Till den ursprungliga krubban i Betlehem var rika män från fjärran land lika välkomna som fattiga herdar från samma stad. Ingen stängdes ute som ville hylla Konungen. Om evangeliet gäller alla människor måste den öppenheten finnas också i Sverige 2021.

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiet. Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att... måndag 2/10 17:00

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

Ateister kritiserade universitet efter massdop – får svar på tal

USA. En ateistisk organisation kritiserar ledningen för Auburn University i Alabama och menar att... måndag 2/10 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10