Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Vårdpolitiker Irene Svenonius (M) Foto: Gustaf Månsson/SvD/TT

Pengar löser inte barnmorskekrisen

Ledare · Publicerad 00:00, 14 dec 2021

Stockholms ledande vårdpolitiker Irene Svenonius har figurerat mycket i vårddebatten, och gästade Ekots lördagsintervju för att berätta hur hon vill lösa barnmorskekrisen. Hennes svar var att politiken skjuter till 550 miljoner och mer personal för att minska pressen i jobbsituationen. 

Det är förstås i grunden positivt, men det var två viktiga faktorer som inte nämndes i den långa intervjun, och som kunde ha hjälpt alla parter.

Svenonius talade enbart om strategin att utveckla arbetsplatsen för att få tillbaka missnöjd personal – inte flexibilitet och möjligheten att gå ner i arbetstid för att minska pressen. 

Som brukligt nämndes inte heller att det finns barnmorskor som mer än gärna skulle arbeta på förlossningen, men får blankt nej för att de inte önskar utföra aborter.

Så länge svensk sjukvård håller fast vid ett materialistiskt perspektiv som försvårar både för deltidsarbete och samvetsfrihet kommer förlossningsvården aldrig fullt ut att kunna lösa frustrationen bland anställda och patienter.

Rickard Johnston: Vi är begränsade – men Gud är obegränsad

Ungkrönika I somras var jag i Schweiz för första gången och fick äntligen se Alperna. En helt fantastisk... tisdag 3/10 00:00

Ambulansförbund rasar mot ny dygnsvila: ”Horribelt feltolkat”

Ekonomi. Nya EU-regler om dygnsvila har börjat gälla. Detta trots stora protester från bland annat... måndag 2/10 20:00

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiet. Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att... måndag 2/10 17:00

Gud ger oss det vi verkligen behöver

Bönekrönika Jag tänkte på Petrus, som gick upp på taket för att be en vanlig dag. Det är uppenbart att han var... tisdag 3/10 00:00