Herrens ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop.
Psaltaren 34:16

Världen idag

Vårdpolitiker Irene Svenonius (M) Foto: Gustaf Månsson/SvD/TT

Pengar löser inte barnmorskekrisen

Ledare · Publicerad 00:00, 14 dec 2021

Stockholms ledande vårdpolitiker Irene Svenonius har figurerat mycket i vårddebatten, och gästade Ekots lördagsintervju för att berätta hur hon vill lösa barnmorskekrisen. Hennes svar var att politiken skjuter till 550 miljoner och mer personal för att minska pressen i jobbsituationen. 

Det är förstås i grunden positivt, men det var två viktiga faktorer som inte nämndes i den långa intervjun, och som kunde ha hjälpt alla parter.

Svenonius talade enbart om strategin att utveckla arbetsplatsen för att få tillbaka missnöjd personal – inte flexibilitet och möjligheten att gå ner i arbetstid för att minska pressen. 

Som brukligt nämndes inte heller att det finns barnmorskor som mer än gärna skulle arbeta på förlossningen, men får blankt nej för att de inte önskar utföra aborter.

Så länge svensk sjukvård håller fast vid ett materialistiskt perspektiv som försvårar både för deltidsarbete och samvetsfrihet kommer förlossningsvården aldrig fullt ut att kunna lösa frustrationen bland anställda och patienter.

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

Trump utmanas av sin tidigare parhäst

Ledare På onsdagen kom det väntade beskedet från tidigare vicepresidenten Mike Pence att han önskar bli... fredag 9/6 00:00