Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

Partiet Nyans partiledare, Mikail Yüksel, delar ut valmaterial i Rosengård, Malmö, dagen innan riksdagsvalet, där de ser ut att ha tagit röster från Socialdemokraterna (och kanske även kostat dessa regeringsmakten), menar ledarskribenten. Foto: Johan Nilsson/TT

Partiet Nyans är en påminnelse att ta islamismen på allvar

Ledare · Publicerad 00:10, 16 sep 2022

När valresultatet nu är klart och vi vet att Ulf Kristersson får uppdraget att bilda regering är det läge att analysera vad som skett under riksdagsspärren. Därunder kan framtiden ofta skönjas.

Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och framför allt Kristdemokraterna slet flera val under fyraprocentsspärren innan de lyckades bli etablerade riksdagspartier. Feministiskt initiativ var nära att komma in 2014, men imploderade därefter och lär i år få färre röster än exempelvis Kristna värdepartiet.

Det verkligt omvälvande i årets val är det nya partiet Nyans entré, och vilka konsekvenser det kan få.

Väljare i muslimskt dominerade valkretsar har traditionellt röstat på Socialdemokraterna, och Nyans deltagande i årets val kan rentav ha kostat S regeringsmakten. Men det är inte ett parti som andra. DN har berättat att var sjunde kandidat i Nyans är dömd för brott, och partiet har haft sitt fokus på att bekämpa allt som de sorterar in under ordet ”islamofobi”. 

Nyans har lyckats bygga en organisation inför årets val, men partiet har lyckats sämre än de hoppades på. Om inget oväntat sker i omräkningen i Malmö lyckas partiet inte ta plats i någon beslutande församling i Sverige. Det innebär uteblivet partistöd, vilket kan göra att eldsjälarna tröttnar och att partiet likt andra uppstickare tappar farten och lägger ner.

Oavsett om Nyans lyckas samla ny kraft till nästa val, eller om partiet upplöses men samma ideologiska krafter finns kvar och satsar mer på de traditionella partierna, så står Sverige inför en stor utmaning som kanske flugit under mångas radar – inklusive regeringens. En muslimsk minoritet har under de senaste decennierna växt sig stark i Sverige, och den kommer att vilja ta större plats. Den kommer att ställa politiska krav, antingen via ett muslimskt nischat parti, eller också via de övriga partierna.

Denna rörelse är starkt auktoritär och står i uppenbar motsättning till svenska sekulära ideal. I syfte att värna islams heder och värden vill den begränsa kvinnors rättigheter och centrala friheter, som religions- och yttrandefrihet. Nyans har preliminärt fått över 30 procent av rösterna i Rosengård, och även om de inte får en enda fullmäktigeplats är årets val ändå ett viktigt tillfälle för allvarlig diskussion i resten av samhället.

Sverige behöver en klok strategi för hur vi ska hantera den växande islamistiska rörelse som nu på allvar börjat använda det demokratiska systemet för att försöka införa lagar som ytterligare skulle öka segregationen i samhället, och som dessutom kan utgöra ett hot mot själva demokratin. 

En muslimsk minoritet har under de senaste decennierna växt sig starkt i Sverige, och den kommer att vilja ta större plats.

Kriminella har arbetat som coacher till gängavhoppare

Gängkriminalitet. SVT:s Uppdrag granskning (UG) avslöjade nyligen flera fall där aktiva kriminella arbetat hos... onsdag 1/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Dolly Parton släpper ny låt: ”Gud gav mig den i en dröm”

Musik. I en dröm upplevde den kristna artisten Dolly Parton att hon mötte Gud, som var bekymrad över det... onsdag 1/2 18:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00