Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd.
Johannesevangeliet 1:16

Världen idag

Den republikanska kandidaten Liz Cheney. Foto: Jae C Hong/AP/TT

Omöjligt republikanskt lackmustest

Ledare · Publicerad 00:00, 18 aug 2022

Inom varje politiskt parti utvecklas någon form av lackmustest för att tillhöra huvudfåran och vinna förtroende.

Inom Grand Old Party (GOP) – smeknamnet för slaveriavvecklaren Abraham Lincolns Republikanska parti i USA – är två nya lackmustest, av tvivelaktig natur, på väg att etableras. 

Det ena berör att beskriva presidentvalet 2020 som ”stulet” och ”fusk”, även om inga domstolar eller valmyndigheter landat i den slutsatsen. Det andra handlar om att inte aktualisera eller söka sanningen kring pöbelns stormning och skändning av kongressbyggnaden i januari 2021, då flera poliser dödades.

Om inte dessa två omöjliga kriterier uppfylls får kandidaten den förre presidenten Donald J Trumps vrede över sig, en motkandidat inom partiet tas fram – och de Trump-lojala röstar bort den de ser som ”illojal” i det egna partiets interna primärval. 

Precis så gick det för värdekonservativa prolife-ledamoten i representanthuset Liz Cheney, som i tisdags röstades bort av de egna partimedlemmarna hemma i delstaten Wyoming. 

Det Republikanska partiet och dess medlemmar eroderar därigenom, allvarligt, sitt förtroendekapital – och sin värdegrund. Höstens förväntade framgångar i kongressvalet är på väg att förslösas.

Enkla bedjare – inte bara teologer – kan tolka Bibeln

Ledare I den ständigt pågående, och nödvändiga, debatten om vad som är sann och sund kristen livsstil... tisdag 6/12 00:10

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i... tisdag 6/12 00:00