Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Den republikanska kandidaten Liz Cheney. Foto: Jae C Hong/AP/TT

Omöjligt republikanskt lackmustest

Ledare · Publicerad 00:00, 18 aug 2022

Inom varje politiskt parti utvecklas någon form av lackmustest för att tillhöra huvudfåran och vinna förtroende.

Inom Grand Old Party (GOP) – smeknamnet för slaveriavvecklaren Abraham Lincolns Republikanska parti i USA – är två nya lackmustest, av tvivelaktig natur, på väg att etableras. 

Det ena berör att beskriva presidentvalet 2020 som ”stulet” och ”fusk”, även om inga domstolar eller valmyndigheter landat i den slutsatsen. Det andra handlar om att inte aktualisera eller söka sanningen kring pöbelns stormning och skändning av kongressbyggnaden i januari 2021, då flera poliser dödades.

Om inte dessa två omöjliga kriterier uppfylls får kandidaten den förre presidenten Donald J Trumps vrede över sig, en motkandidat inom partiet tas fram – och de Trump-lojala röstar bort den de ser som ”illojal” i det egna partiets interna primärval. 

Precis så gick det för värdekonservativa prolife-ledamoten i representanthuset Liz Cheney, som i tisdags röstades bort av de egna partimedlemmarna hemma i delstaten Wyoming. 

Det Republikanska partiet och dess medlemmar eroderar därigenom, allvarligt, sitt förtroendekapital – och sin värdegrund. Höstens förväntade framgångar i kongressvalet är på väg att förslösas.

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00