Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Den republikanska kandidaten Liz Cheney. Foto: Jae C Hong/AP/TT

Omöjligt republikanskt lackmustest

Ledare · Publicerad 00:00, 18 aug 2022

Inom varje politiskt parti utvecklas någon form av lackmustest för att tillhöra huvudfåran och vinna förtroende.

Inom Grand Old Party (GOP) – smeknamnet för slaveriavvecklaren Abraham Lincolns Republikanska parti i USA – är två nya lackmustest, av tvivelaktig natur, på väg att etableras. 

Det ena berör att beskriva presidentvalet 2020 som ”stulet” och ”fusk”, även om inga domstolar eller valmyndigheter landat i den slutsatsen. Det andra handlar om att inte aktualisera eller söka sanningen kring pöbelns stormning och skändning av kongressbyggnaden i januari 2021, då flera poliser dödades.

Om inte dessa två omöjliga kriterier uppfylls får kandidaten den förre presidenten Donald J Trumps vrede över sig, en motkandidat inom partiet tas fram – och de Trump-lojala röstar bort den de ser som ”illojal” i det egna partiets interna primärval. 

Precis så gick det för värdekonservativa prolife-ledamoten i representanthuset Liz Cheney, som i tisdags röstades bort av de egna partimedlemmarna hemma i delstaten Wyoming. 

Det Republikanska partiet och dess medlemmar eroderar därigenom, allvarligt, sitt förtroendekapital – och sin värdegrund. Höstens förväntade framgångar i kongressvalet är på väg att förslösas.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00