Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Ohederlig abortdebatt skadade EU-valet

Ledare · Publicerad 00:00, 29 maj 2019

Så är då årets Europaval avklarat. Valrörelsen blev smutsig med hårda angrepp – allra mest mot en som inte ens var med i valet, kristdemokraten Lars Adaktusson. Många bör skämmas efter den genomförda pajkastningen, och inte heller Adaktussons partikamrater och partiledare undgår ansvar.

Valresultatet följde både en europeisk och en svensk trend. På vänstersidan vände partiernas traditionella väljare sig hellre till gröna och liberala partier, dock inte lika tydligt som i Europa. På högersidan växte det nationalistiska alternativet, precis som på kontinenten, men framför allt blev det nya svenska politiska landskapet än tydligare, då samtliga tre partier i det nya konservativt nischade oppositionsblocket gick framåt och vann var sitt nytt mandat.

En förskjutning i valspurten tycks ändå ha varit att Centern lyckades skrämma över väljare från Kristdemokraterna. Ja, ”skrämma” är tyvärr en relevant beskrivning. I brist på egna profilfrågor hemföll flera partier till en hejdlös svartmålning av KD, främst den avgångne Lars Adaktusson – för övrigt den EU-parlamentariker som hade högst förtroende bland svenska väljare. Han och partiet beskrevs som ett enormt hot mot i princip allt gott i samhället – av debatten att döma långt farligare än den militanta jihadismen, arbetslösheten, miljöproblematiken och Europas andra verkliga ödesfrågor.

Centerns angrepp har försvårat ett kommande allianssamarbete, men också förvridit diskussionen till orimlighet. I den här frågan uppstår närmast den absurda situationen att den som anser det som en självklar rättighet att ta små människors liv beskrivs som självklart god, medan straffdomen fälls över dem som ens knystar att även dessa små kan ha ett människovärde. En utomstående betraktare med ett uns moral i kroppen måste rimligen betrakta en sådan kultur som barbarisk.

Valspurtens bruk av begrepp har också varit ännu märkligare än vanligt. Ta bara Aftonbladets artikel på själva valdagen, där skribenten menade att alla män som ”vill begränsa aborträtten” borde tvångssteriliseras. Något som i praktiken skulle könsstympa nästan samtliga svenska män. Det finns nämligen inget politiskt parti som vill ha fri abort ända fram till födseln. Det är inte några få extremister som vill begränsa möjligheten till abort – alla vill det! Men sansade resonemang har tyvärr sedan länge fått ge vika för fria känsloimprovisationer.

Lika märkligt är ordet ”abortmotståndare”, där Ebba Busch Thor tog i från tårna för att försäkra pressen att Adaktusson inte är någon sådan. Även flera andra partikandidater reserverade sig på liknande sätt. Men måste vi inte beskriva varje moraliskt sinnad person som abortmotståndare? Jämför: en kärnkraftsmotståndare vill ha färre kärnkraftverk, en förespråkare vill ha fler. Skattemotståndaren vill ha ner skatten, den motsatta sidan vill ha upp den. I den här frågan vore det ju moraliskt horribelt om en politiker aktivt skulle verka för fler aborter. Självfallet borde alla myndigheter och partier vara intresserade av att minska antalet aborter. Men i stället för att ifrågasätta de osunda angreppen, vek KD:s partiledare än en gång ner sig och accepterade motståndarnas bild. Det ingav inte förtroende.

Frenesin i liberalers och socialisters angrepp påvisar ändå ett uppmuntrande faktum: Så länge dödens kultur suttit i orubbat bo har dess förkämpar inte behövt strida för sin sak. Men etablissemanget verkar nu ana att vinden kan vara på väg att vända – därav ursinnet i attackerna. I det läget är det inte tid att huka sig i bänkarna. Tvärtom bör vi stå raka och ännu starkare lyfta förnuftets och samvetets röst till skydd för de ofödda människoliv som så många förklarat för värdelösa.

I den här frågan uppstår närmast den absurda situationen att den som anser det som en självklar rättighet att ta små människors liv beskrivs som självklart god, medan straffdomen fälls över dem som ens knystar att även dessa små kan ha ett människovärde.

Räcker det inte att bara vara en god människa?

Mot väggen. Varför måste man tro på Gud – räcker det inte bara med att vara en god människa? /Sandra onsdag 12/8 00:00

Putin: Ryssland har godkänt coronavaccin

Pandemi. Rysslands hälsodepartement har godkänt världens första vaccin mot coronaviruset efter mindre än två... tisdag 11/8 14:37

Räcker det inte att bara vara en god människa?

Mot väggen Varför måste man tro på Gud – räcker det inte bara med att vara en god människa? /Sandra