Den rättfärdiges frukt är ett livets träd, den som vinner själar är vis.
Ordspråksboken 11:30

Världen idag

Även i år ringdes det nya året in av landets domkyrkoklockor, även i Sveriges Radio. Foto: Mikael Good

Nyårsklangen från våra domkyrkor

Ledare · Publicerad 00:00, 3 jan 2023

Återigen ringdes det nya året in i Sveriges Radio av landets domkyrkoklockor, så som det skett sedan riksradions begynnelse 1925. 

I en unik gärning, i över 50 år, leddes detta av radiolegenden Sven Jerring, som aldrig försummade att också hälsa till specifika grupper, som svenskar i tjänst i utlandet, inte minst kyrkornas missionärer och FN-soldater. 

Under Christofer Murrays väna stämma och imponerande 40 år som nyårsvärd, fram till förra årsskiftet, försvann dock de specifika hälsningarna. Kvar blev dock tröstens ord till sjuka, ensamma och sörjande med ett inkännande ”du som har en tung och bitter tid bakom dig och känner förtvivlan i nyårsnatten, till dig går en förhoppning om att det nya året, trots det, ska bli ett bättre år”. 

Nu, med Eva Toivonen som nyårsnattens värdinna, försvann dock även detta personliga, omsorgsfulla och existentiella tilltal. Återstod gjorde det knappa, avskalade och uttunnade: ”Vi önskar er ett gott nytt år från Sveriges Radio.”

Återstår så att klockklangen från vårt lands domkyrkor består, men nog borde inte det medmänskligt inkännande tunnas ut på detta vis.

Stoppa alla svenska skattepengar som göder det palestinska hatet

Gästledare Itamar Marcus, grundaren av organisationen Palestinian Media Watch, som granskar det som sägs i... tisdag 21/3 00:10

Mycket snack och lite verkstad tycker SLU-forskaren

Yrkesfiske. ”Bara ord och ingen handling”, det är SLU-forskaren Sven Gunnar Lunneryds krassa sammanfattning av... tisdag 21/3 14:50

Ta emot Guds vapenrustning

Bönekrönika Gud är alltid och alltigenom god. Djävulen är alltid och alltigenom ond. Jesus kom för att vi... tisdag 21/3 00:00