Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Nyckeln till att vinna Sverige för Gud är den enskilde kristnes relationer i vardagen. Foto: lightstock

Multiplikation ger mer än addition i Guds rike

Ledare · Publicerad 00:00, 13 jul 2019

Sommaren är de många konferensernas tid. Tält, lador och idrottshallar fylls med längtande människor som kommer för att lyssna till evangeliet, sjunga lovsånger och möta varandra. År efter år tycks denna attraktionskraft finnas kvar och för många kristna är en vecka på konferens en självklarhet. En god tradition.

Rapporter om starka gudstjänster och gripande vittnesbörd duggar tätt. Allt detta är positivt och många förnyas i sin tro. Viktiga beslut fattas. Extra glädjande är rapporter om människor som kommer till tro för första gången. Den omtalade nya satsningen med det stora tältet har som huvudmål att nå icke troende med evangeliet. Det inger respekt.

Sanningen är dock den att väldigt få icke troende svenskar berörs av all denna fina verksamhet. De flesta i Sverige vet inte ens om att dessa konferensers existerar, än mindre vad som sägs och görs på dem. För många svenskar är evangeliet okänt. Få hittar vägen in i en främmande, och kanske skrämmande, kristen konferens.

Alla människor i Sverige behöver dock få höra evangeliet om Jesus men det kommer inte att ske genom kristna konferenser eller extra tältsatsningar.

Nyckeln till att nå hela Sverige med evangeliet är den enkla kristne i tjänst mitt i vardagen. Om 10 000 kristna skulle ”komma ut ur garderoben” som brinnande enkla evangelister bland grannar, släktingar och arbetskamrater skulle det inte dröja länge förrän alla svenskar har fått höra om Jesus. Multiplikation är så oerhört mycket kraftfullare än addition.

Enkelheten är styrkan. Det avgörande är inte det yttre – tält, reklamsatsningar, trummor eller stora ljudutrustningar. Det som behövs är brinnande hjärtan av kärlek till Jesus och min nästa. En hjälpande hand, ett gott ord och frimodighet.

Nyckeln till långsiktig permanent tillväxt i Guds församling är lärjungaträning. Vi är kallade att göra lärjungar som i sin tur lär sig göra lärjungar. Exponentiell tillväxt med andra ord. Målet är inte en handuppräckning i ett eftermöte utan att göra, träna och forma, lärjungar.

Jesus kallar oss att gå ut ur vår bekvämlighet och göra alla folk till lärjungar. Poängen är inte att lära människor alla buden utan att lära dem hålla dem. Leva buden. Jesus befallde oss att: ”..hålla allt jag befallt er” (Matt.28:20). Lärjungaträning sker alltid i den lilla kontexten. Det tog Jesus tre år att träna tolv lärjungar. Dessa vände sedan upp och ner på världen. 

Den tidiga metodiströrelsen under John Wesleys ledning är ett lysande exempel på detta. Efter en stark gudsupplevelse i mitten av 1700-talet utvecklade han en stark lekmannarörelse med evangelisation och metodisk lärjungaträning som nyckelmetod. Metodisterna vann en efter en och tränade de nyomvända i små genomtänkta enheter. Inom en generation var en av 30 personer i England metodist.

Metodiströrelsen spreds vidare till USA där tillväxten exploderade exponentiellt. Missionsforskare menar att runt år 1850 var cirka 35 procent av USA:s befolkning metodister. Häpnadsväckande siffror.

Samma fenomen sker just nu i kommunistiska Kina. Husförsamlingarna exploderar trots starkt motstånd från myndigheternas sida. Siffrorna varierar men David Aikman nämner siffran 80 miljoner troende i sin bok  Jesus in Beijing (2006). Nya mätningar pekar mot 120 miljoner eller mer i dag.

Hemligheten är inte de stora konferenserna, de avancerade arrangemangen eller de spektakulära predikanterna. Nyckeln är passionerade kristna som fokuserar allt på att vinna och träna en lärjunge i taget.

Om 10 000 kristna skulle ”komma ut ur garderoben” som brinnande enkla evangelister bland grannar, släktningar och arbetskamrater skulle det inte dröja länge förrän alla svenskar har fått höra om Jesus.

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....