Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteusevangeliet 6:33

Världen idag

Nyckeln till att vinna Sverige för Gud är den enskilde kristnes relationer i vardagen. Foto: lightstock

Multiplikation ger mer än addition i Guds rike

Ledare · Publicerad 00:00, 13 jul 2019

Sommaren är de många konferensernas tid. Tält, lador och idrottshallar fylls med längtande människor som kommer för att lyssna till evangeliet, sjunga lovsånger och möta varandra. År efter år tycks denna attraktionskraft finnas kvar och för många kristna är en vecka på konferens en självklarhet. En god tradition.

Rapporter om starka gudstjänster och gripande vittnesbörd duggar tätt. Allt detta är positivt och många förnyas i sin tro. Viktiga beslut fattas. Extra glädjande är rapporter om människor som kommer till tro för första gången. Den omtalade nya satsningen med det stora tältet har som huvudmål att nå icke troende med evangeliet. Det inger respekt.

Sanningen är dock den att väldigt få icke troende svenskar berörs av all denna fina verksamhet. De flesta i Sverige vet inte ens om att dessa konferensers existerar, än mindre vad som sägs och görs på dem. För många svenskar är evangeliet okänt. Få hittar vägen in i en främmande, och kanske skrämmande, kristen konferens.

Alla människor i Sverige behöver dock få höra evangeliet om Jesus men det kommer inte att ske genom kristna konferenser eller extra tältsatsningar.

Nyckeln till att nå hela Sverige med evangeliet är den enkla kristne i tjänst mitt i vardagen. Om 10 000 kristna skulle ”komma ut ur garderoben” som brinnande enkla evangelister bland grannar, släktingar och arbetskamrater skulle det inte dröja länge förrän alla svenskar har fått höra om Jesus. Multiplikation är så oerhört mycket kraftfullare än addition.

Enkelheten är styrkan. Det avgörande är inte det yttre – tält, reklamsatsningar, trummor eller stora ljudutrustningar. Det som behövs är brinnande hjärtan av kärlek till Jesus och min nästa. En hjälpande hand, ett gott ord och frimodighet.

Nyckeln till långsiktig permanent tillväxt i Guds församling är lärjungaträning. Vi är kallade att göra lärjungar som i sin tur lär sig göra lärjungar. Exponentiell tillväxt med andra ord. Målet är inte en handuppräckning i ett eftermöte utan att göra, träna och forma, lärjungar.

Jesus kallar oss att gå ut ur vår bekvämlighet och göra alla folk till lärjungar. Poängen är inte att lära människor alla buden utan att lära dem hålla dem. Leva buden. Jesus befallde oss att: ”..hålla allt jag befallt er” (Matt.28:20). Lärjungaträning sker alltid i den lilla kontexten. Det tog Jesus tre år att träna tolv lärjungar. Dessa vände sedan upp och ner på världen. 

Den tidiga metodiströrelsen under John Wesleys ledning är ett lysande exempel på detta. Efter en stark gudsupplevelse i mitten av 1700-talet utvecklade han en stark lekmannarörelse med evangelisation och metodisk lärjungaträning som nyckelmetod. Metodisterna vann en efter en och tränade de nyomvända i små genomtänkta enheter. Inom en generation var en av 30 personer i England metodist.

Metodiströrelsen spreds vidare till USA där tillväxten exploderade exponentiellt. Missionsforskare menar att runt år 1850 var cirka 35 procent av USA:s befolkning metodister. Häpnadsväckande siffror.

Samma fenomen sker just nu i kommunistiska Kina. Husförsamlingarna exploderar trots starkt motstånd från myndigheternas sida. Siffrorna varierar men David Aikman nämner siffran 80 miljoner troende i sin bok  Jesus in Beijing (2006). Nya mätningar pekar mot 120 miljoner eller mer i dag.

Hemligheten är inte de stora konferenserna, de avancerade arrangemangen eller de spektakulära predikanterna. Nyckeln är passionerade kristna som fokuserar allt på att vinna och träna en lärjunge i taget.

Om 10 000 kristna skulle ”komma ut ur garderoben” som brinnande enkla evangelister bland grannar, släktningar och arbetskamrater skulle det inte dröja länge förrän alla svenskar har fått höra om Jesus.

Paula Bieler (SD) Foto: Hanna FranzénTT

Paula Bieler vill att SD fortsätter värna ofödda

SD väntas under sina landsdagar, som pågår nu, överge kravet om sänkt abortgräns. En som inte ställer sig bakom förändringen är Paula Bieler, ledamot i partistyrelsen. I en intervju med Sveriges Radio berättar hon att hennes arbete med abortfrågan – och möten med människor med erfarenhet av frågan – har stärkt henne i övertygelsen om att det finns goda grunder för sänkt abortgräns.

Nyheter · Publicerad 16:55, 21 nov 2019

För att få göra en abort efter graviditetsvecka 18 krävs i Sverige ett särskilt tillstånd av Socialstyrelsen. Sverigedemokraterna har velat ändra denna gräns till vecka 12, och fått hård kritik för detta.

I oktober gick SD-ledaren Jimmie Åkesson ut och sade att partiet är berett att slopa kravet på sänkt abortgräns, och nu under partiets landsdagar väntas beslutet fattas.

En som vänder sig emot partiets svängning är Paula Bieler, ledamot i partiets högsta ledning.

– Jag tycker att den ordning vi har haft hittills har varit väl balanserad och att det finns goda grunder för det. Jag har bara stärkts i den övertygelsen under de år jag har fått hantera frågan och fått möta många som också förklarat sina personliga erfarenheter av varför den nuvarande lagstiftningen i Sverige kan försvåra för kvinnor i utsatta situationer, säger hon till Sveriges Radio.

I intervjun berättar hon att hon har reserverat sig mot beslutet om förändrad abortpolitik.

– Det blir väl den rimliga följden av att man anser att något är för stort steg att ta, säger hon.

Paula Bieler vill heller inte att SD överger kravet om samvetsfrihet för barnmorskor.

– För mig är det ju självklart att vi ska stå bakom en samvetsfrihet, säger hon till Sveriges Radio.

Fånga ljuset i vintermörkret

Vardag En lång mörk vinter ligger framför oss. Då kan det vara svårt att se ljuset i tunneln. Men många kan få tillräckligt med dagsljus även på vintern. –... tisdag 19/11 10:00

Mats Dernánd har chans att vinna ett pris värt 50 000 dollar. Foto: Patrik Svedberg

Kristen svensk kan vinna musiktävling i USA

Bland 48 000 tävlande lyckades Örebroaren Mats Dernánd gå till final i ”24th Annual USA Songwriting Competition”. Sången ”She's called Grace” utgör en av tio finalister i kategorin ”pop”. – Det känns overkligt att de valt ut min låt bland så många bidrag. Jag får nypa mig lite i armen, säger han.

Nyheter · Publicerad 16:20, 21 nov 2019

I somras skickade Mats Dernánd in sin låt ”She's called Grace” till ”USA Songwriting Competition”, en tävling som benämns som ”världens ledande låtskrivartävling”. Tävlingen är öppen för låtskrivare från hela världen.

– Jag såg annonser i sociala medier och tyckte att det kunde vara kul att anmäla sig, berättar han.

– Det var tur att jag inte anade hur många som ställde upp i tävlingen. Då hade jag aldrig skickat in.

Mats skickade av misstag in sitt bidrag till den breda pop-klassen i stället för klassen Gospel/Inspirational, som han avsåg att skicka till, eftersom sången har ett kristet budskap. När arrangören skickade ut ett e-postmeddelande med vilka finalisterna var, missade Mats sitt namn eftersom han letade i fel kategori.

Det var när tävlingsledningen hörde av sig och ville veta vilka som skrivit låten som Mats förstod att han gått till final.

– Jag berättade att jag skrivit både text och musik och undrade varför de frågade.

”Varför? Därför att du är en av finalisterna, grattis!” blev svaret.

Finalen avgörs på fredag den 22 november. Vinnaren av hela tävlingen kammar hem ett pris värt 50 000 dollar.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson inför partiets landsdagar i Örebro. Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010 Foto: Janerik Henriksson/TT

Jimmie Åkesson: Vi växer för att vi har rätt

När SD i helgen håller sina landsdagar är det från en helt ny styrkeposition. Socialdemokraternas hundraåriga roll som största parti hotas nu på allvar av SD. De politiska motståndarna käbblar om varför SD växer. Är det för att man isolerat dem eller för att man inte längre gör det? – För att vi har rätt, är partiledaren Jimmie Åkessons enkla förklaring.

Nyheter · Publicerad 16:10, 21 nov 2019

– Vi växer därför att vi beskriver verkligheten på ett sätt som väldigt många väljare känner igen sig i, säger han i en TT-intervju.

Jimmie Åkesson pratar ofta nedlåtande om liberalismen, det vänsterliberala etablissemanget. Utmärkande för den liberala demokratin är rättsstaten, fria domstolar, oberoende medier, mänskliga rättigheter, skydd för minoriteter och civilsamhället. Frågan är vad det är han ogillar av detta.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Den katolske biskopen Anders Arborelius, Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén, den syrisk-ortotoxe ärkebiskopen Dioscoros Benjamin Atas, Pingstföreståndaren Daniel Alm och Livets ord-pastorn Joakim Lundqvist menar att det är diskriminering att stoppa konfessionella skolor. Foto: Mikael Stjernberg & Sandra Lagestrå & Rickard L. Eriksson

Svenska kyrkoledare tar strid för kristna friskolor

I ett utspel på Dagens nyheters debattsida kräver Sveriges kyrkoledare att de konfessionella friskolornas position stärks. ”Samtidigt som barnkonventionen, som inkluderar barnens rätt till religionsfrihet blir lag, arbetar nu regeringen för att stoppa nyetableringen av konfessionella friskolor. Hur stämmer det överens?” skriver kyrkoledarna.

Nyheter · Publicerad 13:40, 21 nov 2019

Debattartikeln är undertecknad av 13 kristna företrädare, däribland pingstledaren Daniel Alm, katolske biskopen Anders Arborelius, syrisk-ortodoxe ärkebiskopen Dioscoros Benjamin Atas, Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén och Livets ords pastor Joakim Lundqvist.

Utgångspunkten är att barnkonventionen vid årsskiftet blir svensk lag, en konvention som understryker barns rätt till religionsfrihet. Men samtidigt som detta sker, trängs tro tillbaka från barns vardag, menar man och ger flera exempel.

Bibeln och andra urkunder är borttagna i förslaget till ny läroplan, röster i riksdagen vill förbjuda omskärelse av pojkar, kristen scoutverksamhet hotas av uteblivna bidrag, och såväl skolavslutningar i kyrkan som inbjudan av religiösa företrädare omgärdas av debatt.

Att regeringen utreder ett förslag om förbud av nyetablering av konfessionella friskolor, samtidigt som barnkonventionen blir lag, är något kyrkoledarna är starkt kritiska till.

”Alla friskolor utgår från någon form av värderingsgrund, men just de konfessionella ska enligt regeringen stoppas. Några hållbara skäl för denna diskriminering finns inte”, skriver man.

”Vi ser att konfessionella skolor ger redskap för elever att tolka sin samtid och sin värld, vilket ger möjlighet att ta ställning i viktiga värdefrågor.”

Sveriges kristna råd erbjuder nu sin expertis när barnkonventionen ska implementeras på lokal och nationell nivå. 

Man uppmanar regering och riksdag att inse att samhällets ansvar för barnets andliga och existentiella utveckling är lika stort och gemensamt som ansvaret för barnets fysiska, psykiska, moraliska och sociala utveckling.

”Identifiera och bejaka de religiösa grupper som vill bidra till samhällets utveckling. Sök fakta och lyft fram sakkunskap i samtal och beslut som rör barn och religion”, skriver kyrkoledarna.

Senaste nytt
Mest lästa just nu

Hälsning från bron i Mostar

Missionsrapporten Missionsglimten. Jag står nu på den nybyggda bron Stari Most i staden Mostar i Bosnien-Herzegovina. Bron invigdes 1566 och är ett av Unesco:s världsarv. Jag tänker på...