På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Målmedvetet kristet opinionsarbete bär frukt

Ledare · Publicerad 00:20, 16 jul 2020

Kristna som arbetar med opinionsbildning kan ofta gripas av missmod när frågor som för andra grupper får en gräddfil in i etablissemangets korridorer bemöts med kalla handen redan i entrén. På det planet, men framför allt för de utsattas skull, är den framgångsrika brittiska rapporten om förföljda kristna en stor uppmuntran. Förhoppningen är nu att den må hållas levande i det brittiska samväldet, och att frågan även lyfts i vårt land.

I förra veckan höll det brittiska överhuset ett seminarium i samband med ettårsdagen av rapporten från biskopen av Truro, Philip Mountstephen och hans team. Rapporten visade den skrämmande omfattningen av förföljelse mot kristna över världen, och vad brittiska utrikesdepartementet kan göra för att motverka den. 

Många liknande dokument har tagits fram av kristna organisationer genom åren, men ofta har de hamnat i makthavarnas skrubb, snarare än på deras skrivbord. Förra veckans seminarium visade dock att rapporten fått tydligt genomslag i den brittiska regeringen. Rapporten mottogs av dåvarande utrikesminister Jeremy Hunt, där han och departementet valde att ställa sig bakom samtliga rekommendationer i rapporten.

Hunt berättade under seminariet vad som hände efter att han förlorat partiledarvalet mot Boris Johnson och lämnat sin post. Han reste då på semester med sin familj till Sri Lanka, och greps där av mötet med kristna som drabbats av terrordådet påsken 2019. Hunt förklarade att förföljelsen av just kristna har varit en blind fläck för västerländska politiker, men att frågan nu har fått en klart större betydelse på brittiska UD. 

Det är slående i vårt sekulariserade väst hur stödet för utsatta grupper ofta tycks avgöras av vilka grupper frågan gäller. När Black Lives Matter-rörelsen möts av argumentet att alla liv bör vara betydelsefulla blir svaret ofta att vi måste uppmärksamma de grupper som är särskilt utsatta. Det vore naturligtvis en viktig poäng även på religionens område. Ja, även andra religiösa grupper kan utsättas för förföljelse över världen, men det råder ingen tvekan om att kristna är den grupp som är mest utsatt för intolerans och direkt förföljelse. 

Västerländska aktivisters tystnad inför dessa kristnas utsatthet väcker misstanken att det kanske snarare är en ideologi de önskar förmedla. Men politiker måste se högre än så. Här är den brittiska rapporten och dess mottagande en viktig påminnelse om att försvaret av världens kristna är en hörnsten i försvaret av mänskliga rättigheter även på det större planet. 

Det är därför extra välkommet att Boris Johnson betonat att hans regering tänker fortsätta stå upp för de fri- och rättigheter som nekas miljoner kristna över världen: ”Vi ska göra allt som står i vår makt för att försvara dessa friheter.” Det må dröja innan svenska statsråd ger samma stöd till världens mest utsatta religiösa grupp, men uthålligheten och framgången hos biskopen av Truro och hans team ger inspiration för alla oss andra som vill arbeta på liknande sätt. Den som kämpar för sanning och rättfärdighet kan få vänta länge på skördetid, men i slutänden kommer sanningen alltid ifatt lögnen, och de som törstar efter rättfärdighet bör förvänta sig att den törsten till slut griper en hel kultur.

Adelsmannen Lord Alton avslutade överhusets seminarium med Bonhoeffers ord: ”Att inte tala är att tala. Att inte handla är att handla.” Politiker som stänger sina öron och ögon för förtryckta kristna bär ett stort ansvar. Den brittiska regeringen har valt att öppna ögonen och börja agera. Nu är det upp till Sverige och andra länder att göra detsamma.

Det är slående i vårt sekulariserade väst hur stödet för utsatta grupper ofta tycks avgöras av vilka grupper frågan gäller.

Många i Europa oroade över Astra Zeneca

Covid-19. Medier har skrivit om tveksamheten bland många till Astra Zenecas vaccin, på grund av den lilla men... lördag 8/5 20:00

Människovärde avgör inte kristen äktenskapssyn

Ledare Är meningsfull dialog möjlig? Nutidens aggressiva samtalsklimat kan få också en obotlig optimist... lördag 8/5 00:10

Vi måste vårda oegennyttan med varsamhet så att den lever kvar.

Gästkrönika Som svenskar är vi små droppar i ett hav av människor. Obetydligheten och maktlösheten inför... lördag 8/5 00:00

Skarp kritik mot att transperson kan få en OS-plats

Olympiskt. Den tidigare tyngdlyftaren Tracey Lambrechs riktar hård kritik mot att Laurel Hubbard, som ser ut... lördag 8/5 11:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier