Varifrån skall min hjälp komma? Min hjälp kommer från Herren, som har gjort himmel och jord.
Psaltaren 121:1-2

Världen idag

Den socialdemokratiska huvuddelen i statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring har två genomgående teman. Dess fokus är starkt materialistiskt, och samtidigt märkligt verklighetsfrämmande, skriver Per Ewert. Foto: Henrik Montgomery/TT

Löfvens ord står i otakt med verkligheten

Ledare · Publicerad 00:00, 12 sep 2019

Öppnandet av årets riksmöte blev lugnare än förra årets regeringsdrama. Framför allt är tillställningen avsevärt lugnare än den kalabalik som dessa dagar utspelas i brittisk politik. I den jämförelsen kan vi nog föredra det svenska riksdagsöppnandets relativa tråkighet, som samtidigt ger mer utrymme att analysera det politiska budskapet.

Och här framträder två bekymmersamma mönster.

Det går nästan att ord för ord klippa ut de delar i statsministerns anförande som kommit från Miljöpartiet. Bina ska få det bättre och plastpåsarna bli färre. Den mer traditionellt socialdemokratiska huvuddelen har två genomgående teman. Dess fokus är starkt materialistiskt, och samtidigt märkligt verklighetsfrämmande.

Socialdemokraternas världsåskådning är i grunden materialistisk, och har så varit sedan partiet var mer uttalat marxistiskt. Den grundsynen får genomslag i politiska grunddokument, så även denna gång. Staten ska bli effektivare i att få in skatt, och det viktigaste löftet till pensionärerna handlar om mer pengar.

Den enda gång Löfven kommer in på djupare andliga värden får de rollen av det farliga i samhället, och följaktligen lovar statsministern att stoppa konfessionella skolor. 

Det finns dock ett värde som borde ligga djupt i socialdemokratins själ: ordet gemenskap, som nämns en gång i talet. Men det översköljs snabbt av den svenska hyperindividualismen.

Detta för oss över till förklaringens svaga verklighetskoppling. Den märks på flera håll, inte minst för familjen (ett ord som inte nämns alls i talet). Å ena sidan säger statsministern att barnkonventionen snart blir svensk lag, och att barnen ska kunna hävda sina rättigheter. Men han säger också att lagen om föräldraskap ska göras mer könsneutral och att aborter ska främjas över världen.

Dessa ambitioner går i rakt motsatt riktning: Här fråntas barnet sin rätt till sina biologiska föräldrar – ja, till och med till sitt liv.

Det finns också flera områden där statsministerns bild skiljer sig från de flesta svenskars. Han menar att Sverige har haft ett av världens bästa skolsystem och att vi är på väg tillbaka dit. När andra ser stök, mobbning och fallande kunskaper, ser Löfven ojämlikhet, och det är den som ska åtgärdas. 

Uppdrag granskning berättade häromveckan om de nästan oöverstigliga problemen i landsorten, där de utbildade svenskfödda flyttar ut och kommunerna dignar under bördan att försörja en allt större grupp outbildade utlandsfödda, som kanske aldrig kan få ett arbete.

Statsministern säger, tvärtom, att det går allt snabbare för invandrade att få arbete. Dessa bilder går inte ihop. Regeringen måste öppna ögonen för de enorma utmaningar som Sveriges mindre kommuner står inför, och presentera ett större lösningspaket än att lova ett statligt kontor i Storuman. 

Även i storstäderna ser medborgarna med fasa hur våldet och morden blivit ett okontrollerbart monster. Statsministern tar upp ämnet och förklarar att nu har staten verkligen en strategi – nu sätter vi in rätt resurser och ska klara av detta. Problemet är dock att Löfvens samtliga fem tidigare regeringsförklaringar också har lovat att nu ska våldet stoppas. Men i verkligheten har situationen bara förvärrats. 

Sveriges regering tycks inte fullt ut inse vilken allvarlig situation landet står i, utan fortsätter agera som om det mesta är väl, att folkets främsta önskan är mer pengar i plånboken och att den svenska individualismen ska drivas ännu ett snäpp längre.

Men det vårt land verkligen behöver är en regering som öppet erkänner läget, och vidtar sådana åtgärder som kan bygga rättfärdighet, harmoni och verklig gemenskap.

Regeringen måste öppna ögonen för de enorma utmaningar som Sveriges mindre kommuner står inför, och presentera ett större lösningspaket än att lova ett statligt kontor i Storuman.

”Arbete kan ge mening till livet”

Närbild Arbetsetik. Arbete kan ge mening till livet och bidra till långsiktig lycka. Det menar Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet. – Arbetet gör att...

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Västerås. Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...

Israel hjälper jordbävningsdrabbade i Puerto Rico

Insats. Efter den jordbävning som drabbade en stor del av Puerto Ricos invånare den 7 januari kunde den israeliska hjälporganisationen Isra Aid snabbt inleda...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Vill ge hopp till den unga generationen

Församlingsliv Allianskyrkan är en församling där alla generationer trivs och får ta plats, och där ungdomarna får vara med och ta ansvar. – Vi har skapat en miljö...