Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Liberala partier ingår i regeringarna i både Sverige och Finland. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kluvna liberaler på båda sidor om Östersjön

Ledare · Publicerad 00:00, 31 aug 2023

Såväl Liberalerna i Sverige som Svenska folkpartiet (SFP) i Finland ingår i de två ländernas regeringar.

En principiell skillnad är dock att i det finländska fallet sitter de liberala statsråden från SFP i samma regering som SD:s närstående parti Sannfinländarna. I Sverige, däremot, ingår inte SD i regeringen och i stället regleras relationerna med Liberalerna i riksdagen genom Tidöavtalets specificerade ämnesområden. 

Medan Moderaterna (i Finland benämnt Samlingspartiet) och Kristdemokraterna i regeringsställning i såväl Sverige som i Finland i stort sett lyckas hantera relationerna till SD respektive Sannfinländarna någorlunda väl genom att hantera konfliktytorna mer internt, är det hela havet stormar i partierna L respektive SFP.

Några skeptiska ledamöter i SFP kan nu vid höstupptakten till och med bringa hela den några månader unga regeringen på fall. 

Liberalerna på båda sidor om Ålands hav och Bottenhavet får fundera på om inte de själva då dras med i fallet – som ständigt kluvna och krympande liberala partier.

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00