”Jag tror att jag ska anmäla den där församlingen.” De orden fälldes helt nyligen av en ung kristen kvinna som hade fått veta att en kyrka i hennes stad brutit mot den så kallade åttaregeln. Uppgifterna kommer från en trovärdig källa och säger något om det speciella klimat som skapas i pandemins tidevarv.
Självklart är Folkhälsomyndighetens restriktioner till för att följas, men samtidigt måste man fråga sig: vad är det för samhällsklimat som odlas, också bland kristna, i tider som dessa?
I länder som Kina är man en god medborgare om man polisanmäler kristna som möts till olagliga gudstjänster. Och då handlar det inte om att stoppa en allvarlig pandemi utan om det enkla faktum att kristna möts utan statsmaktens insyn. Som kristna i Sverige får vi se upp så att pandemin inte resulterar i ny misstro oss kristna emellan.
I Göteryd valde en präst nyligen att medvetet bryta mot pandemilagen genom att släppa in 14 personer, alltså sex fler än vad som tillåts i nämnda lag. ”Just då tänkte jag att den här personen behöver Jesus”, motiverade han till SVT sitt beslut att släppa in eftersläntrare.
Han framhöll att man som präst alltid måste följa Gud mer än människor. Prästen menade vidare att om en lag går emot den grundlagsfästa religionsfriheten så trumfar grundlagen pandemilagen.
Han påpekade att med de regler som redan i dag gäller för handeln och för museer så hade kyrkan kunnat ta in 90 personer.
Händelsen i Göteryd anmäldes till länsstyrelsen, som dock valt att lägga ner ärendet. Detta sedan församlingen försäkrat att överträdelsen inte ska upprepas.
Som kyrkor behöver vi så klart förhålla oss till rådande restriktioner. Samtidigt finns en stor och växande frustration bland många troende och församlingar. Varför ska vi särbehandlas och varför ska vi – trots att vi ofta har stora lokaler och kan garantera smittsäkra samlingar – stå med mössan i handen? Hamna i strykklass?
I Småland, där Göteryd ligger, startade en gång det historiska Dackeupproret mot statsmakten. Ska händelsen i Göteryds kyrka måhända bli gnistan till ett nytt heligt uppror mot orimliga pålagor och förväntningar från statsmakten i pandemins Sverige 2021? Har det blivit dags för kristna församlingar att växla upp sin kamp mot statlig nedstängning av svenskt gudstjänstliv, dags att starta juridiska processer mot orimliga förbud och kräva en återgång till grundlagen?
Detta är vad kristna aktörer gjort i länder som USA och Frankrike med goda resultat.
Regering och Folkhälsomyndighet bör från och med nu väga sina beslut noga. Ett heligt Dackeuppror kan stå för dörren.