Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Det viktigaste ett barn behöver är närheten till sina föräldrar, menar ledarskribenten, som uppmuntrar föräldrar att ersätta skärmarna med prat och lek – och att själva sjunga barnen till sömns, hellre än att spela upp en vaggvisa från Spotify. Foto: Frank May/TT

Gör uppror mot samtiden: Sjung för ditt barn!

Ledare · Publicerad 00:10, 29 aug 2023

En av årets sorgligaste kulturnyheter rapporteras av Sveriges Radios Kulturnytt. De berättar att två av de tio mest spelade låtarna på Spotify är vaggvisor. Och det är inte så att vuxna använder sångerna för att vyssja sig själva till sömns. Nej, fenomenet tycks vara ännu ett led i robotiseringen och avpersonifieringen av den moderna människans liv.

Och det är väldigt sorgligt. Kanske inte för musikbranschen, men för människan.

Maskinerna har i vår tid fått en explosiv ökning i små barns liv, i form av bärbara skärmar. På restauranger, på tåg, i förskolan kan vuxna få en stunds lugn genom att sätta en platta i barnets händer. Samtidigt ser man föräldrar dra sin barnvagn men ha en egen mobil mellan sig och barnets blick. Skärmen ger underhållning, men den skärmar också av.

En mamma berättar i radioinslaget att hon brukar låta Spotify sjunga sin dotter till sömns, och får frågan om hon inte själv sjunger vaggvisor för sin dotter? Det gör hon inte. Och i något slags felriktad skam lägger hon till: ”Stackars henne som ska få höra min stämma.” 

Citatet blir ett slags yttersta, tragiska konsekvens av det moderna projekt som har formats genom både kultur och politik. Barnen skulle tidigt separeras från sina föräldrar och placeras ut hos pedagogiskt utbildad dagpersonal, medan mamma ägnade sig åt det verkligt viktiga här i livet: att ta anställning och tjäna mycket pengar.

Via politiska beslut och kulturell press har många tappat sitt självförtroende som föräldrar, och barnen förlorar samtidigt det de behöver allra mest: närheten till sina föräldrar.  

Forskning visar hur viktig musik och föräldrars röster är för ett nyfött barn, ja, faktiskt redan i fosterstadiet. Att ligga nära sitt barn och sjunga för det skapar en trygghet som inget annat kan ersätta. Småbarnstiden svischar förbi så hastigt, och snart har barnet blivit en distanserad tonåring som kanske sällan vill umgås med sina föräldrar.

Under historien har flera rörelser väckts till uppror mot sin samtid – ofta på det politiska planet, med våldsam revolution som medel. Vår tid skulle må väl av en annan sorts uppror: mot skärmarnas dominans och mot det distanserade och omänskliga budskap som vill lura oss att andra är bättre på att ta hand om små barn än deras egen mamma och pappa. Ett uppror mot det teknologiska inflytande som bestjäl livet på dess dyrbaraste skatter.

Lägg i stället undan skärmen en stund, prata och lek med ditt barn. Ligg nära och sjung det till sömns. Det spelar ingen roll om sången är ren eller tondöv. Sjung bara från hjärtat. Då har ditt barn allt det behöver. 

Via politiska beslut och kulturell press har många tappat sitt självförtroende som föräldrar, och barnen förlorar samtidigt det de behöver allra mest: närheten till sina föräldrar.

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00