Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Ledaren för Spolu-koalitionen, Petr Fiala, visar segertecknet efter helgens val i Tjeckien. Foto: Darko Bandic/AP/TT

Europeisk trend bröts av valet i Tjeckien

Ledare · Publicerad 00:00, 14 okt 2021

Medan de tyska och norska kristdemokraterna sliter med sina allvarliga valförluster under september – i ett Europa med väljartrender som på senare tid gått i grön, liberal och socialdemokratisk riktning – röstade tjeckerna i helgen helt annorlunda.

Här detroniserades de liberala EU-skeptikerna i ANO-partiet, som varit regeringsparti tillsammans med socialdemokraterna och med kommunisterna som stödparti, från positionen som största politiska gruppering. Motviljan mot premiärministern Andrej Babis, Tjeckiens näst mest förmögne person, förstärktes av anklagelser kring skatteflykt av stora belopp till Frankrike.

Att såväl socialdemokraterna som kommunisterna inte klarade femprocentspärren, och därmed åkte ut ur parlamentet, beseglar därmed den gamla liberalledda regeringens öde.

Med en kristdemokratisk liberalkonservativ seger i Tjeckien för de tre partierna Kristdemokratiska unionen/Tjeckoslovakiska folkpartiet, TOP 09 och Medborgardemokraterna – samlade i den gemensamma valkartellen Spolu (Tillsammans) – bevisas ånyo att inga politiska trender i Europa är eviga eller demokratiska val förutsägbara.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00