Om ni nu har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida.
Kolosserbrevet 3:1

Världen idag

Ett land som Sverige behöver ha sina eliter!

Ledare · Publicerad 00:10, 15 jan 2022

Socialdemokraterna brukar hävda att de byggde det moderna Sverige. På ett antal områden ligger det förstås mycket i det påståendet. Under resan från fattig-Sverige till det rika välfärdslandet Sverige spelade Socialdemokraterna politiskt den dominerande rollen.

Lika sant är det att Socialdemokraterna måste bära ett stort ansvar för problemen som i dag underminerar samhällsbygget, som gängkriminaliteten, skuggsamhället, elkrisen och den ansträngda situationen inom vården. Alliansregeringen 2006–2014 har förvisso sin påtagliga del i flera av dessa problem, men skuggan faller ändå tyngre över de S-regeringar som haft makten under huvuddelen av 2000-talet och som lett landet de senaste åtta åren.

Ett ytterligare område där den socialdemokratiska politiken försvagat Sverige gäller högskola och universitet. I snabb takt har man valt att utöka den högre utbildningen så att det i Sverige i dag finns 17 universitet, 13 högskolor och fem konstnärliga högskolor. Antalet personer med minst tre års eftergymnasial utbildning har på tjugo år ökat från 16 procent till 28 procent, sett till hela befolkningen.

Motiven bakom detta är flera, allt från jämlikhetstankar om att alla ska beredas möjlighet till högre utbildning till regionalpolitiska överväganden, som att städer och regioner önskar den statushöjning som högskola och universitet ger. Men detta har skett utan en jämförbar ökning av resurser eller att utbildningskvalitén säkrats.

Resultatet ser vi i fallande ranking av de svenska universiteten i internationella undersökningar och i en stadig ström av larmrapporter inifrån universiteten om sjunkande kvalitetsnivå.

Ett land behöver sina eliter. Det är en självklarhet inom idrott och musik; där förstår alla att vi måste satsa på begåvningarna och matcha fram dem som har störst förutsättningar att lyckas. Men en liknande inställning borde gälla också inom högre utbildning och forskning.

Om Sverige också i framtiden ska vara en framstående kunskapsnation som finns med i forskningens framkant måste kvalitén – och därmed kraven – upprätthållas inom de högre utbildningarna. På sikt blir vi alla förlorare om devisen ”alla ska med” är den drivande principen vid universiteten.

Den som i dag besöker de amerikanska toppuniversiteten slås av det mycket stora antalet studenter med asiatisk bakgrund som blivit antagna. Det är inte en tillfällighet utan beror på den seriösa inställning till utbildning som finns i en del av de asiatiska kulturerna.

Det är en inställning vi behöver mer av i Sverige.

Med den snabba utbyggnaden av utbildningsväsendet har det ofta följt en statusmässig uppvärdering av det akademiska, i kontrast till det omvårdande arbetet och till det fysiska arbetet. Men det är ingen värdering som finns i den kristna tron. Det har snarare rötter i ett grekiskt tänkande med sin nedvärdering av den faktiska materiella och kroppsliga världen. 

Enligt kristen tro är Gud skapare av både kropp och intellekt, och hantverket värderas lika högt som tänkandet. Jesus, visdomen förkroppsligad, arbetade i kanske femton år med sina händer, som snickare. Paulus, som var en lysande teolog och tänkare – en av de främsta i sin samtid – försörjde sig med sina egna händer, som tältmakare.

Enligt kristen tro handlar det inte om olika status, utan om olika gåvor och olika kallelser. 

Det finns i dag ett behov av att uppvärdera kraven i den akademiska världen och samtidigt uppvärdera statusen för både det omvårdande arbetet och alla olika former av kroppsarbete och hantverk.

Enligt kristen tro är Gud skapare av både kropp och intellekt, och hantverket värderas lika högt som tänkandet.

Dubbla måttstockar allt tydligare hos Amnesty

Ledare Amnesty är en organisation som distanserat sig från sin ursprungliga värdegrund att försvara... onsdag 17/8 00:10

Om fred är målet – byt paradigm

Israelkrönika Två artiklar i söndagens Jerusalem Post såg ut att sända motsatta budskap. Den ena rubriken talade... onsdag 17/8 00:10

Moderaterna vill skärpa krav och sänka bidrag

Politik. Bidragstak, sänkt a-kassa, skärpta krav och fler praktikplatser. Det är en viktig del i... tisdag 16/8 20:00

C bäddar för egen brakförlust

Ledare Partiledare Annie Lööf tar nu bladet från munnen i DN (15/8) och säger det rakt ut: Trots Centerns... onsdag 17/8 00:00

Lär dig njuta av livets olika säsonger

Vardagskrönika För några dagar sedan vinkade vi av ena dottern på Arlanda för ett par månader på Hawaii. Det är... onsdag 17/8 00:00

Scholz säker på att Turkiet släpper in Sverige i Nato

NATO. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz är säker på att Turkiet kommer att godkänna Sveriges och... tisdag 16/8 18:00
Följ Världen idag i sociala medier