Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Kung Charles III tar emot St Edward's krona under kröningsceremonin. Foto: Andrew Matthews/AP/TT

En kröning i gudstjänstens utformning

Ledare · Publicerad 00:00, 9 maj 2023

Hur mycket vacker pompa och ståt lördagens historiska kröning av Charles III, i Westminster Abbey i lördags, än innehöll var det ändå först och främst en förbönsgudstjänst för britternas nye kung.

Han efterträdde sin avlidna mor, Elizabeth II, som i 70 år satt som regent samt statsöverhuvud i 14 samväldesländer, däribland Kanada, Australien och Nya Zeeland.

Detta tydliggjordes av ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, som slog an tonen redan i kröningsgudstjänstens inledning med utropet ”Kristus är uppstånden”, följt av samma svar från de 2 200 närvarande i kyrkan. Likaså lyfte Welby fram regentens uppdrag att tjäna Gud och folket.

Notervärt är också det nya inslaget som kung Charles III önskat få införa i ritualet, nämligen en personlig bön till Gud från honom själv som nytillträdd kung.

Många tog säkert till sig att Storbritanniens premiärminister – det konservativa partiets Rishi Sunak, tillika en aktiv hindu med stor respekt för den kristna trons roll – på ett inkännande sätt under kröningsgudstjänsten läste episteltexten från Kolosserbrevet.

För de flesta tv-tittare världen över framstod sannolikt smörjelsen av kungen med olja från det Heliga landet – utförd bakom skyddande, vackra skärmar – som kröningsgudstjänstens mest avskilda del och kristna höjdpunkt, med ursprung hämtat från Bibelns kung Salomo.

Rickard Johnston: Vi är begränsade – men Gud är obegränsad

Ungkrönika I somras var jag i Schweiz för första gången och fick äntligen se Alperna. En helt fantastisk... tisdag 3/10 00:00

Ambulansförbund rasar mot ny dygnsvila: ”Horribelt feltolkat”

Ekonomi. Nya EU-regler om dygnsvila har börjat gälla. Detta trots stora protester från bland annat... måndag 2/10 20:00

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiet. Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att... måndag 2/10 17:00

Gud ger oss det vi verkligen behöver

Bönekrönika Jag tänkte på Petrus, som gick upp på taket för att be en vanlig dag. Det är uppenbart att han var... tisdag 3/10 00:00