Herren skall bevara din utgång och din ingång från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:8

Världen idag

EPA-traktorer körs till övervägande del av tonåringar. Erfarenhetsmässigt vet vi att unga bilförare, även med ordinarie körkort, är mer olycksdrabbade än äldre. Foto: Mikael Good

Dags höja krav för A-traktor

Ledare · Publicerad 00:00, 17 nov 2022

För att få köra bil krävs en omfattande utbildning, oftast till hög kostnad. För den som kör en så kallad A-traktor är kraven dock väsentligt lägre. Här räcker det att skaffa ett mopedkörkort, trots att A-traktorn är en bil som rör sig bland andra bilar, vars förare avkrävs noggrann kunskap om trafikregler och trafikmärken.

Du behöver inte heller vara 18 år, vilket krävs för bilkörkort; en A-traktor, eller EPA-traktor i dagligt tal, får du köra från 15 års ålder.

EPA-traktorer körs till övervägande del av tonåringar. Erfarenhetsmässigt vet vi att unga bilförare, även med ordinarie körkort, är mer olycksdrabbade än äldre. Under senare tid har flera svåra olyckor med EPA-traktorer inträffat, där framför allt unga människor har skadats svårt.

Det växande antalet A-traktorer orsakar också störningar i trafiken, med sin lägre hastighet. Är det verkligen försvarligt att ha olika åldersgräns och olika utbildning för personer som alla rör sig i trafiklivet?

Naziplundrat konstverk ska återlämnas till ägare

En fransk domstol dömer det brittiska auktionshuset Christie's att återlämna en målning som... torsdag 9/2 04:00

Allt tillhör oss – om karismatik och liturgi

Ledarkrönika Varje gång himlen möter jorden uppstår en kombination av det som är gudomligt fullkomligt och det... torsdag 9/2 00:10