Säg därför till dem: Så säger Herren Gud: Inget av det jag har sagt ska dröja längre. Det ord som jag talar ska gå i uppfyllelse, säger Herren Gud.”
Hesekiel 12:28

Världen idag

Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson talar på mångfaldsparaden under Almedalsveckan i somras. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Centerpartiets attack på värdekonservativa

Ledare · Publicerad 00:00, 20 aug 2018

I ett videoklipp buntade Centerpartiets migrationspolitiska talesperson Johanna Jönsson nyligen ihop islamister, nazister och – hör och häpna – värdekonservativa. Hennes budskap till omvärlden var att Centerpartiet aldrig kommer att låta dessa tre grupper ”...hota eller skrämma människor [läs: hbtq-personer] till tystnad och tillbaka in i skam.” Efter påtryckningar har hon nu avpublicerat klippet och bett om ursäkt för hur hon uttryckt sig.

Det är bra att Johanna Jönsson har backat och plockat bort klippet. Att klumpa ihop värdekonservativa med nazister och islamister är nämligen både magstarkt och olämpligt. Och det kan man tycka att en framstående riksdagsledamot borde ha insett – redan på förhand. Många värdekonservativa väljare känner rimligen olust över att bli hopbuntade med personer som halshugger oliktänkande, våldtar kvinnor, skändar barn och utrotar judar.

Trots Jönssons pudel säger hennes uttalande något om hur hon och – får man förmoda – Centerpartiet ser på värdekonservativa väljare. Den som använder begreppet ”värdekonservativa” som ett skällsord eller tillhygge i en politisk appell hyser knappast någon större respekt för en sådan väljargrupp. Pudeln till trots.

Uttalandet säger något om vilket inflytande den liberala Stureplans-falangen har haft på Centerpartiet. Några år tillbaka i tiden hade ett uttalande av det här slaget varit otänkbart. Och ute i landet finns det säkert fortfarande många potentiella centerväljare – däribland en hel del bönder – som betraktar sig själva som mer konservativa än liberala i grundläggande värderingsfrågor. Är alla dessa icke önskvärda inom Centerpartiet numera?

Centerpartiet har i årets valrörelse framställts som ett tänkbart alternativ för kristna väljare. Inte minst mot bakgrund av att partiet påstås ha en mer öppen syn på migration. Men för den som betraktar sig själv som värdekonservativ kan det vara värt att ta reda på vad Centerpartiet verkligen står för – i fler frågor än just migrationsfrågan.

Centerpartiet har rört sig allt längre bort från värdekonservativa ideal. Partiet profilerar sig till exempel starkt i hbtq-frågor och är varma anhängare av en liberal abortlagstiftning. De vill dessutom tillåta surrogatmödraskap och utreda frågan om ett så kallat tredje kön. Centerpartiet har till yttermera visso varit en av de främsta tillskyndarna av att Sverige ska erkänna en palestinsk stat. Nyligen förklarade Annie Lööf för Världen idag att hon saknade förståelse för behovet av samvetsfrihet för barnmorskor. I stället bör dessa barnmorskor byta yrke, enligt Centerledaren.

Bland de unga centerpartisterna är de nyliberala idealen tydliga. Centerpartiets ungdomsförbund (CUF) vill till exempel – och håll i dig nu – legalisera cannabis, avskaffa sexköpslagen, tillåta polygami, sänka åldern för ”byxmyndighet” till 13 år, introducera föräldraskap för fler än två, införa ett tredje kön och legalisera dödshjälp. Listan över nyliberala inslag kan göras längre än så.

Man kan förstås tolka Johanna Jönssons uttalande välvilligt – som ett olycksfall i arbetet. Men det vittnar dessvärre om något mer. Centerpartiet har rört sig allt längre i en liberal riktning. Och värdekonservativa väljare borde ha svårt att känna sig hemma i ett sådant sammanhang.

Den som överväger att rösta på Centerpartiet på grund av migrationspolitiken borde åtminstone göra sig besväret att ta reda på vad partiet tycker i en del andra frågor. En varning för obehagliga överraskningar kan då vara på sin plats.

Många värdekonservativa väljare känner rimligen olust över att bli hopbuntade med personer som halshugger oliktänkande, våldtar kvinnor, skändar barn och utrotar judar.

Brott mot spelreglerna måste få konsekvenser

Israelkrönika Rina Shnerb var 17 år gammal när hon den 23 augusti 2019 mördades på vägen till källan Ein Bubin i... onsdag 27/10 00:10

Efter kritiken – domstol skärper regler om jäv

Barnmorskemålen. Det svenska barnmorskemålet är bara ett av flera fall som Europadomstolen haft på sitt bord där det... onsdag 27/10 11:28

C-förslag om skilsmässa dåligt för både barnen och samhället

Ledare Det måste bli lättare att skilja sig. Budskapet kommer från Centerkvinnorna i en debattartikel i... onsdag 27/10 00:10

Kommer vi ihåg våra välsignelser?

Vardagskrönika Jag hade ett möte med en dam som mådde väldigt dåligt och hade ett stort behov av samtal. Hon... onsdag 27/10 00:10
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier