Beslut av slaget ”Partistyrelsen får i uppdrag att utreda …” känns sällan som någon revolution på politiska partistämmor. Men ändå var det just det ordet som stämmopresidiet undslapp sig när de räknade rösterna och insåg att Centerpartiet just tycktes påbörja sin väg ut ur kyrkopolitiken.
Att partiet nu ska utreda skapandet av en fristående organisation som ska driva Centerns frågor i kyrkovalet må framstå som ett litet steg, jämfört med att fullt ut lämna sitt kyrkopolitiska engagemang, som vissa Centerpolitiker föreslog.
Detta försiktiga beslut är dock ett viktigt avsteg från den långlivade traditionen att kyrkomötets två helt dominerande grupper – Socialdemokraterna och Centern – har styrt Svenska kyrkan från sekulära partikanslier.
Tre faktorer kan anses ha varit avgörande i detta oväntade steg bort från den partipolitiska dominansen över den tidigare statskyrkan. För det första innehöll årets kyrkovalrörelse en starkare och bredare kritik mot den partipolitiska påverkan än vad som lyfts i tidigare kyrkoval. Detta ledde i sin tur till en tydlig tillbakagång i valresultat för samtliga tre direkt deltagande partier: S, C och SD.
Detta bakslag måste rimligen också ha påverkat Centerns stämmoombud.
Tungan på vågen blev kanske ändå att prästkandidaten Linda Modig valdes till förste vice partiordförande under stämman, genom att hon uttryckte en så tydlig kristen identitet, samtidigt som hon lika tydligt argumenterade för att kyrkan inte bör styras av politiska partier. Hennes motivering är klockren: ”Mycket hårdraget kan jag inte leva med att Jesus Kristus är underordnad en sekulär partistyrelse.”
En nyktrare bodelning mellan Guds och kejsarens domäner var det länge sedan vi hörde av en ledande politiker. Linda Modig kan förhoppningsvis bli en viktig gestalt i Centern under kommande år.
Denna hastiga lägesförändring är också en påminnelse om att uthållig opinionsbildning faktiskt kan löna sig. Ganska länge var det enbart de hängivet kristna som krävde partiföreträdarnas uttåg ur kyrkan, men med tiden har inställningen spritt sig till allt fler grupper.
Nu har Centern tagit det första viktiga steget, och den närmaste tidens principiella diskussion kommer nu att bli avgörande. Låt oss tänka att SD skulle signalera att de omedelbart lämnar kyrkopolitiken om S gör det. I sådant fall blir trycket hårt på Socialdemokraterna: Önskar de verkligen stå som enda parti med maktanspråk inför kyrkovalet 2025?
En sådan diskussion skulle kunna bli den viktigaste av alla inför S-kongressen i november.