Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Det måste finnas en orsak till att regeringen är villig att blunda för, eller förminska, historiska fakta, givna vallöften och tidigare riksdagserkännande, skriver Sven Almkvist. Foto: Bertil Ericson//TT

Är lojalitet till muslimer orsak till S-vägran att erkänna Seyfo?

Ledare · Publicerad 00:10, 28 apr 2021

Det har nu gått några dagar sedan president Joe Biden deklarerade att USA erkänner det armeniska folkmordet, även kallat Seyfo. Reaktionerna har varit många över hela världen och glädjen stor inte minst bland ättlingarna till alla offer.

Frågan är varför det dröjt så länge för USA att erkänna det uppenbara? Finns det verkligen historiska tveksamheter i fråga om Seyfo?

Visst, Turkiet vägrar att erkänna att ett folkmord begåtts och kallar allt tal om detta för populistiskt. Men det råder inga tveksamheter bland historiker och forskare om Seyfos horribla verklighet. Mellan 800 000 och 1,5 miljoner assyrier/syrianer, kaldéer och pontiska greker slaktades systematiskt av de osmanska styrkorna med början 1915. 

USA:s tveksamhet har handlat om oviljan att skada relationen med det viktiga Natolandet Turkiet. USA har bland annat strategiska flygbaser i Turkiet.

Men nu sällar sig alltså även USA till de övriga länderna, bland annat Frankrike och Ryssland, som tidigare erkänt massakern som folkmord. ”Ett kraftfullt steg”, säger Armeniens premiärminister Nikol Pashinyan. Aras Lindh, analytiker vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm, menar att detta är viktig ”signalpolitik” från USA:s sida.

Men Sveriges (S)-ledda regering signalerar fortsatt tveksamhet. Trots historiska fakta. Trots att riksdagen gjorde ett erkännande redan 2010. Trots att Stefan Löfven under valrörelsen 2014 lovade ättlingar till folkmordets offer att verkställa riksdagsbeslutet om han blev vald till statsminister.

Varför? Det måste finnas en orsak som väger så tungt att man är villig att blunda för – eller åtminstone förminska – historiska fakta, givna vallöften och tidigare riksdagserkännande. Varför vill Stefan Löfven fortsätta förminska detta uppenbara folkmord? Mig veterligen har Sverige varken flygbaser i Turkiet eller medlemskap i Nato.

Den grävande journalisten Johan Westerholms uppgifter (se VID Kultur 27/4, samt hans bok Islamismen i Sverige, Greycat Publishing) är häpnadsväckande. Där beskrivs bland annat ett samarbete som ingicks mellan (S) och Sveriges Muslimska råd 1999 och som resulterade i ett projektavtal mellan de båda parterna.

Om det är detta, eller liknande, ”styrdokument” som i praktiken gör (S) tveksamma till att erkänna Seyfo, så är det en skandal.

Justitieminister Morgan Johanssons initiativ att göra det förbjudet att förneka Förintelsen rimmar märkligt i ljuset av denna socialdemokratiska förminskningspolitik rörande Seyfo. Politisk historierevisionism hör inte hemma i Sverige.

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Senaste nytt

    Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

    Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

    Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

    Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
    Följ Världen idag i sociala medier