Israelkrönika

Varför skjuta mot personer med vit flagg? 

Publicerad Uppdaterad

Den djupt tragiska händelsen i fredags när israeliska soldater sköt och dödade tre av sina egna gisslan i Gaza, eftersom de trodde att de var terrorister, var under dagarna som följde det stora samtals­ämnet i Israel. Hur kunde det ske och hur förhindrar man att det sker igen? 

Kritiken mot soldaterna som sköt har dock varit mycket begränsad eftersom alla vet vilken press de står under och alla känner till ”krigs­dimman” där man ofta måste fatta beslut inom bråkdelar av en sekund, baserat på hur man förstår situationen där och då.

Det som har framkommit är att gisslan gjorde allting rätt: de hade tagit av sig på överkroppen och viftade med ett vitt tygstycke som tecken på kapitulation. Det står också klart, något som armé­chefen Hertzi Halevi underströk, att soldaterna handlade tvärt­emot stående order om att inte skjuta mot personer som viftar med vit flagg.

Ändå säger denna händelse så mycket mer om Hamas utstuderade ondska än det säger om den israeliska armén (IDF). Man måste nämligen ställa sig frågan: Varför sköt man mot personer som till synes överlämnade sig? Det borde vara onaturligt.

Svaret ligger i att ingenting är ”naturligt” i Hamas Gaza; ingenting är vad det ser ut att vara; ingenting följer reglerna; ingenting är humant; ingenting är heligt.

Vi har redan fått se otaliga exempel på hur institutioner, byggnader och fordon såsom moskéer, förskolor, skolor, sjukhus och ambulanser – som ska vara immuna mot krigföring – systematiskt utnyttjas av Hamas som terrorbaser. Ett av de senaste exemplen från Kamal Adwan-sjukhuset visar hur vapen gömts i inkubatorer. Det finns bokstavligt talat inga gränser.

Vid andra tillfällen har Hamas gömt vapen och sprängmedel inuti teddybjörnar och dockor. Ibland har dockorna inspelade barn­röster som ropar på hjälp på hebreiska. Dessa placeras sedan i byggnader och används för att locka israeliska soldater in i bomb­preparerade hus som Hamas har för avsikt att spränga över soldaterna.

Det har enligt israeliska källor också funnits tillfällen där ”obeväpnade civila” som ”kapitulerar” har visat sig vara självmordsbombare. Ingenting överraskar längre – Hamas är kapabla till allt, absolut allt, för att mörda judar.

Ingenting överraskar längre – Hamas är kapabla till allt, absolut allt, för att mörda judar.

Roar Sörensen

Allt detta har bidragit till IDF-soldaternas vardag: man kan inte utgå från att något är vad det ser ut att vara. Det sätter fredagens händelse i ett något annorlunda ljus. Men oavsett, var det ett felbeslut att skjuta mot de tre, och klara besked har på nytt gått ut till soldaterna att man inte skjuter mot någon som bär en vit flagga. 

Det har även Hamas fångat upp. Och man behöver ingen stor fantasi för att inse vad Hamas kommer att göra nu.

De hundratusentals propalestinska demonstranter som i dessa dagar kräver en vapenvila stöder i praktiken fortsättningen på denna galenskap. För en vapenvila är en livboj som förlänger Hamas terrorregim.

Tumme upp

För underrättelsetjänsterna i Danmark och Tyskland som i samarbete med Mossad förra vecka avvärjde stora terrorangrepp från Hamas mot judar i Europa.

Tumme ner

För majoriteten av västliga universitet. Under flera decennier har de svikit sitt uppdrag som institutioner för akademisk öppenhet genom att tysta varje argument för Israel och i stället propagerat för ”Palestina” och försvarat terrorism.

Powered by Labrador CMS