Väckelsekrönika

Religion kontra evangeliet

Publicerad Uppdaterad

För en tid sedan befann jag mig på flygplatsen på väg på en missionsresa i Östeuropa. Vid incheckningen till flyget fick jag betala en straffavgift för att jag hade en för stor och för tungt packad väska. Jag hade tryckt in så mycket som möjligt. 

Det är en bra bild på dagens samhälle. Vi pressar in allt mer i ett redan fyllt schema, och på ett liknande sätt får vi i dag betala ett högt pris för våra överbelastade liv. Vi betalar med hur vi mår. Vi ska hinna med mera, prestera mera och göra mera. Samtidigt mår allt fler allt sämre. 

Vi har köpt lögnen att vårt värde sitter i vad vi gör och inte i vilka vi är. Det gör att många lever med en enorm prestationsångest, och i allt jagande har vi tappat bort oss själva. Vi vet inte vilka vi är längre. 

Men det finns goda nyheter! Det finns ett evangelium. Motsatsen till evangelium är religion. Evangeliet befriar människor från deras bördor, medan religion lägger fler bördor på redan nertyngda axlar.

Evangeliet befriar människor från deras bördor, medan religion lägger fler bördor på redan nertyngda axlar.

För ett tag sedan gick jag på Drottninggatan i Stockholm med min vän Emanuel när jag stötte på en kvinna som delade ut informationsbroschyrer för Scientologerna. Hon berättade att hon varit en del av rörelsen i tjugo år och gjort nästan alla steg som man kan göra (varje steg inom scientologin kostar tiotusentals kronor). 

Då hon utstrålade allt annat än frid – hon såg väldigt tyngd ut – började min vän Emanuel dela de goda nyheterna, evangeliet om Jesus, med henne. Hon fick höra att Jesus tagit hennes bördor och att hon nu kunde få ta del av frälsningen som en gåva. Vi fick också be en kort bön för hennes diskbråck, och till hennes stora förvåning upplevde hon där och då att hon blev smärtfri!

Många religioner har det gemensamt att du måste betala – med pengar, lidande eller x antal goda gärningar – för din ”frälsning”. Evangeliet har ett annat budskap och säger: Allt är redan betalt genom Jesus blod! 

Religion handlar om vad vi gör för Gud. Evangeliet handlar om vad Gud har gjort för oss i och genom Jesus. Religion är människans sökande efter Gud. Evangeliet handlar om att Gud i Jesus har sökt upp oss. Religionen vill förändra oss utifrån med regler. Evangeliet om Jesus förvandlar oss inifrån och ut genom den helige Ande. Religion lägger bördor av skuld och skam på människor. Jesus lyfter bördor och kommer med förlåtelse och värdighet. Religion binder. Evangeliet om Jesus befriar.

Min vän, du kan göra din livsresa med lite lättare bagage. Lämna skuld och skam hos Jesus. Lämna dina prestationskrav och din oro hos honom. Var dags bekymmer vill han bära. Tro på och predika evangeliet!

Powered by Labrador CMS