Krönika

Putins Wagnersoldater bäddar för hans nederlag

Publicerad Uppdaterad

Ett Ryssland i strid med sig självt talar starkt för ryskt nederlag i Ukraina.

Kommer Ukraina att kunna fortsätta befria ort efter ort från rysk ockupation? Det korta svaret är ja, och jag tror att Bibeln förklarar hur det är möjligt.

Med tanke på Rysslands på papperet enorma resurser, särskilt vad gäller kärnvapen, så var många tveksamma till om Moskvas fullskaliga invasion kunde sluta på något annat sätt än att Ukraina skulle förlora minst en stor del av sitt territorium.

Det som nu talar för att Ukraina kan komma att återta ytterligare områden, kanske även Krimhalvön, är inte främst Ukrainas imponerande försvarsvilja och västligt stöd. Nej, det som avgör saken är nog en evig sanning som formulerats så här i Markusevangeliet 3:24: ”Om ett rike är splittrat [har kommit i strid med sig självt; 1917 övers] kan det riket inte bestå.” Riket är i detta fall Putins.

Den ryska regimens hatfyllda propaganda mot allt ukrainskt, liksom ryska styrkors agerande mot Ukrainas befolkning, har gjort att knappast ens kärnvapenexplosioner kommer att få Ukraina att ge upp. Ukrainarna dör hellre än hamnar under ryskt styre, eftersom det finns otaliga exempel på att rysk ockupation innebär en lång rad övergrepp. 

Ja, Putin kan i brist på krigsframgångar tänkas vilja ”frysa” frontlinjen med hjälp av massiv vapeninsats (kanske inkluderande kärnvapen), för att sedan ta en vinterpaus under vilken nya ryska förband kan skapas och nya vapen levereras. Men, trots enorma investeringar i säkerhetsapparaten, kan Putins rike snart komma att ”strida mot sig självt”. 

Visst, de ryska propagandamakarna är skickliga, men inte ens de kan paketera om flera nederlag till en seger som skulle ha vunnits för mer än ett halvår sedan. Alltför många ryska familjer har också en nyligen stupad son. När en regims krigföring till stor del bygger på lögner och lögnerna inte längre fungerar, då sitter regimen löst.

Kanske kommer Kremls propagandamaskin helt enkelt inte att kunna hämta sig, vilket kan påskynda regimens fall. Det finns ryssar som förstör mönstringskontor och järnvägsräls. Första steget till en folklig motståndsrörelse är redan taget.  

Dessutom: Putins Wagner­soldater bäddar för hans nederlag. Den bokstavligen dödskallemärkta styrkan, uppkallad efter Hitlers favoritkompositör, var under några år inte synliga i Ryssland utan var Kremls ”fixare” i Afrika och Syrien. Nu, med massiv närvaro i både Ryssland och Ukraina, är blotta existensen av dessa soldater ett hån mot Rysslands reguljära armé.

Fram tills i år förnekade deras ägare, den Putin närstående oligarken Jevgenij Prigozjin, att de tillhörde hans affärsimperium. Nu i september filmades så Prigozjin personligen rekrytera bland fängelsekunder. Han visade för alla och envar att han hade Putins välsignelse att både ignorera landets lagar och skapa ett alternativ till statens väpnade styrkor. Ett alternativ kan lätt bli en rival.

Officiellt får ingen i Ryssland ha någon privatarmé, men i praktiken har det under flera år funnits dels mindre privatstyrkor inom landet, dels Wagnerkrigarna utomlands. Sedan ett par månader utgör Wagner inte bara ett stöd för militären – Prigozjins växande privata krigsmaskin har inom Ryssland börjat ta både resurser och ära från militären, samtidigt som många inom Wagner tjänar mer än vad ryska officerare gör. 

Wagnersoldaterna tär alltså i ökande grad på den ryska militärens resurser, samtidigt som deras ägare, Prigozjin, signalerar att han är bättre på krig än de som sedan ungdomen ägnat sig åt officersyrket. Det är upplagt för kollisioner mellan Wagner och den ryska armén, och ett Ryssland i strid med sig självt talar starkt för ryskt nederlag i Ukraina. 

Powered by Labrador CMS