Krönika

Israelisk sympati för Beirut skapar reaktioner

Synagogan Magen Abraham i Beirut. Foto: Wikimedia Commons
Synagogan Magen Abraham i Beirut. Foto: Wikimedia Commons
Publicerad Uppdaterad

Den enorma explosion som skakade Beirut förra tisdagen har satt relationen mellan de två länderna på kartan tydligare än på länge. I Israel uttrycktes stor sympati för befolkningen i Beirut, vilket bland annat visade sig genom att israeliska myndigheter erbjöd sig att hjälpa till med räddningsarbetet. I Tel Aviv projicerades dessutom den libanesiska flaggan på kommunhusets fasad.

Men inte alla israeler gillade dessa gester av sympati. Moshe Feiglin, politiker från det extrema högerpartiet Zehut, som inte lyckades ta sig in i Knesset i det senaste valet, sade att det är en glädjens dag när Israels fiender får lida. Hans åsikt är extrem, men även andra tyckte att det var fel att lysa upp en offentlig byggnad med flaggan för en nation som faktiskt är fientligt inställd till Israel.

Vi talar alltså om en nation som förklarade krig mot Israel 1948 och som sedan dess bara gått med på en vapenvila, inte ett fredsavtal. Libanon har dessutom tjänat, eller tjänar, som bas för PLO och Hizbollah, två terrororganisationer vars främsta mål är att utplåna Israel. Deras otaliga och hänsynslösa angrepp har etsat in en rad namn i israelernas medvetande, såsom Samir Kuntar, Misgav Am och Ma’alot. Att just dessa namn framkallar så djup smärta i Israel beror på att de är kopplade till brutala mord på barn och spädbarn.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS