Bönekrönika

Inte nu kanske – men när tiden är inne

Publicerad

Alla bibelpersoner som står omnämnda som ett exempel för oss är bedjare. Man lever med Gud som en far. Abraham omnämns även som en vän till Gud – ja, Gud säger till och med att han inte kan dölja vad han tänker göra för Abraham. De har en intim vänskap. 

Hela Bibeln är full av bedjande människor. De kommunicerar med himlens skapare, i sorg och glädje, i liv och död. Kungar som står inför mäktiga fiender, enkla fiskare som har svårt att försörja sig på jobbet. Lärjungarna vänder sig till Jesus med sina vardagliga funderingar och problem. 

Deras enkla vardagliga kommunikation med Jesus är ett föredöme för oss och vårt böneliv. 

Men för oss och i den här spalten uppmanas du och jag att sätta fokus på bönen som en relation med Gud, men också för att vara med och bana väg för Guds handlande i våra kyrkor och städer.

Bibeln ger oss många exempel på människor som går inför Gud i både fasta och bön för att påverka en situation, såsom när Elia börjar be om regn efter flera års torka. Han vet inte när det ska börja regna igen och man kan ana en otålighet hos honom när han gång på gång skickar sin tjänare för att se efter om han kan se något regnmoln på himlen. Han förväntar sig svar från himlen, men kan inte bestämma när regnet ska komma utan får vänta tills tiden är inne.

Två underbara exempel i Lukas kapitel 2 är Simeon och Hanna i templet. Båda två är gamla människor som tillbringat sitt liv i bön och som väntade på att bönesvaret skulle komma. Texten säger att de båda bad och fastade då Anden hade uppenbarat för dem att Guds frälsning skulle komma och att frälsningen skulle uppenbaras genom en liten pojke.

De levde under den romerska ockupationsmakten, och böneämnet de levde med var: världsförändring genom Guds frälsning. Inget litet böneämne.

De levde i det fördolda, gjorde inte mycket väsen av sig. De gav aldrig upp utan hade bönen som livsstil. Och de kom när tiden var inne och bekräftade att frälsaren var här. Exakt i rätt tid. Deras böneinsats gav dem uppgiften att se när svaret kom, även om ingen annan såg det

De kom till templet för att träffa Maria och Josef när dessa bar fram Jesus på den åttonde dagen. Hanna tillbringade all sin tid i templet med bön och fasta, men i detta myller av människor hittade hon rätt. Även Simeon hittade de nyblivna föräldrarna denna speciella dag.

Skriftens vittnesbörd är att inte en enda uppriktig bön har gått vår Herre förbi utan är alla förvarade hos honom.

För mig betyder det att Gud har kontroll, på minuten! Vad vill jag säga med det?

Jo, om vi tar bönen på allvar betyder det att det alltid händer något när vi ber, även om det känns som om bönen bara når upp till taket. Skriftens vittnesbörd är att inte en enda uppriktig bön har gått vår Herre förbi utan är alla förvarade hos honom. När du ber verkar din bön från det att den sänds ut tills svaret kommer.

Det mörknar i världen och vi ber för våra personliga böneämnen och för stora samhällsproblem. Somliga kan tänka att det inte lönar sig att be om fred på jorden. Men det är fel, bönen besvaras när tiden är inne, både gällande det personliga och de stora samhällsproblemen – och faktiskt bönen om fred. För det är en bön efter Guds vilja. 

Powered by Labrador CMS