Väckelsekrönika

Ett möte med Jesus gör hela skillnaden

Hanna Bloom
Hanna Bloom
Publicerad Uppdaterad

För många år sedan talade Herren något till mig som först fick mig att rycka till. Han sade: ”Bön förvandlar inte dig.” 

Men så fortsatte han med att säga: ”Att möta mig förvandlar dig.” 

Med handen på hjärtat kan vi alla, oavsett kyrkotillhörighet, hamna i både slentrian och religiösa hjulspår. Bön har många olika dimensioner och har verkligen kraft att förändra! Men Jesus vill inte bara att vi ska få vara en kanal till förändring utan längtar också efter att få förändra, och till och med förvandla, oss. 

Och det sker när vi möter honom.

Paulus, eller Saulus som han tidigare kallades, hade kört fast rejält i religionens gyttja. Det hade gått så långt att han till och med ”andades hot och mordlust mot Herrens lärjungar” (Apg 9:1). Men som du säkert vet skulle allt komma att förändras. Mitt på vägen, och mitt i hans egna, mörka planer, fick han ett möte med Världens ljus.

Det första som sker är att han faller till marken. Ett möte med Jesus smular sönder stolthet och självrättfärdighet, som ersätts av en brutenhet och ödmjukhet. Först när detta sker, när vi blir mindre, kan Herren själv komma och uppfylla oss: ”Jag bor i det höga och heliga men också hos den som är förkrossad och har en ödmjuk ande” (Jes 57:15).

Det andra som sker är att Paulus ögon och öron öppnas, så att han – som hade hört så mycket om Gud – nu själv kunde höra och se Herren. Samtidigt som hans andliga ögon öppnas läser vi hur hans fysiska ögon, under tre hela dagar, stängs. 

Vilken talande bild på att när vi får möta Jesus blir vi blinda för den här världen. Allt den har att erbjuda räknar vi – som den blivande aposteln senare skriver till filipperna – som dynga. Ett möte med Jesus räcker för att orden ”världen har inget som jag söker, bara Jesus jag behöver” blir långt mycket mer än bara en fras i en lovsång.

Under samma tre dagar äter och dricker Paulus ingenting. Jag är övertygad om att det fanns gott om mat i huset där han befann sig, men han hade upptäckt att det fanns annan mat att äta: att göra Guds vilja. 

Ett möte ansikte mot ansikte med Jesus skapar samma längtan efter Guds vilja i oss.

Ett möte ansikte mot ansikte med Jesus skapar samma längtan efter Guds vilja i oss. Tiden som står för dörren är en tid för gemenskap kring matbordet, men redan nu kan vi planera in att börja det nya året med en tid av fasta och bön.

Till sist läser vi hur Paulus, efter att ha blivit uppfylld av den helige Ande, går ut och predikar evangelium. Han blir sedan den person som kom att påverka hela den dåtida hednavärlden och hans innehållsrika brev talar till oss än i dag.

Kanske är detta precis vad vårt land behöver? Män och kvinnor som inte sitter fast i religion, slentrian eller i vad den här världen har att erbjuda, utan som genom ett möte med Jesus har fått sina liv förvandlade. Och som sedan fortsätter att ha dessa förvandlade möten. 

Jag vet att jag behöver det. Kanske känner du samma sak? Se då denna krönika som en inbjudan. En himmelsk inbjudan att, mitt på den väg där du är, få ett nytt möte med Jesus som gör hela skillnaden.

Powered by Labrador CMS