Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Världen idag gratulerar: Ruben Agnarsson, 60 år

I över trettio år har han verkat inom kristen media med en arbetsglädje som håller i. Omöjliga uppdrag och besegrade hinder har kantat vägen, men det vittnesbörd han gärna lyfter fram är att han av tidigare generationer fick tron med sig redan från början.

Jubilar · Publicerad 00:20, 27 jan 2022

Kristen media har blivit den stora biten i Ruben Agnarssons liv, och allt började efter att han kom till Uppsala i början av 1980-talet för att gå på Livets Ords bibelskola. Där var han med i den allra första gruppen bibelskole­elever.

– Det var väl ett tecken på vilken hunger det fanns efter bibelundervisning, säger han.

Året efter gick även frun, Maud, på bibelskolan och de bosatte sig därför i Uppsala, där de har blivit kvar sedan dess.

– Har man bott i Uppsala i snart 40 år så får man väl erkänna att man är en Uppsalabo, säger han.

Sina allra första steg tog dock Ruben i Borås, men det är i Bengtsfors och Årjäng som han har bott den största delen av uppväxten. I Årjäng, inte långt från den norska gränsen, har han också fortsatt att tillbringa många av sina somrar.

– Det har varit den fasta punkten. Det har nog inte gått en sommar utan att vi har varit där, säger Ruben, och berättar att han nu även har tagit över pappans föräldrahem där.

Rubens egen tro på Gud kom med modersmjölken, då såväl farmor och farfar som mormor och morfar på sin tid byggde kapell.

– Det var deras sätt att breda ut Guds rike. När människor berättar om sina vittnesbörd så är det ena mer anmärkningsvärt än det andra. Mitt vittnesbörd är att redan morfar och farfar var kristna, säger Ruben med glimten i ögat.

Ruben har även han vigt sitt liv åt att utbreda Guds rike, till största del inom media.

Några år efter att han gått på Livets Ords bibelskola fick han 1989 vara med att starta månadstidningen Magazinet, som sedan blev veckotidning och där Ruben blev chefredaktör. Först fanns tidningen bara i Sverige, men senare också i Norge.

– Det fanns en känsla av att vi klarar det omöjliga. Det var jättespännande år, men vi fick lära oss saker efter hand. Det tog några år innan vi förstod vad en deadline var, minns Ruben lite ironiskt.

År 2001 lades sedan Magazinet ner.

– Då hade Livets Ord burit Magazinet i tolv år utan presstöd. Det var en kraftgärning, där församlingen tog ett stort ansvar för opinionsbildandet i Sverige, menar Ruben.

Men när Magazinet lades ner uppstod i stället Världen idag, där Ruben var chefredaktör i tio års tid.

– Det var en fantastiskt inspirerande tid, som jag lärde mig otroligt mycket av, säger Ruben.

– Det kändes att vi gick i förberedda gärningar, där det fanns ett stort engagemang i läsekretsarna och många var aktiva i förbön för oss.

När han 2011 sedan lade chefredaktörsjobbet för Världen idag på hyllan fortsatte ändå Ruben att jobba inom media, genom att bli vice koncernchef i Kanal 10-sfären. Dessutom var han under en period chefredaktör på tidningen Inblick. Han har även arbetat med Sebastian Staksets organisation Heart, och som tv-producent på Himlen TV7.

Från januari förra året har han dock gått över till att helt och hållet vara egenföretagare.

– Jag jobbar med många av dem jag jobbat med historiskt, fast nu genom mitt bolag, förklarar han.

När han i dag ser tillbaka på sina drygt 30 år inom kristen media känner Ruben en stor tacksamhet.

– Att hjälpa i gång verksamheter, eller hjälpa befintliga att växla upp, och att jobba med finansieringsfrågor – det tycker jag har varit tillfredsställande. Där känner jag att Gud har använt mig.

Oberoende av vilken organisation det är så är kristen media oerhört viktig, menar Ruben.

– Oavsett om man når tusen eller tiotusen personer så vet man inte var saker tar vägen, vilka som läser och så vidare, säger han.

– Tankar har en kraft att leva vidare, därför tror jag att kristen media är otroligt mycket mer betydelsefull än vad vi kanske anar.

Slutet av yrkeslivet ser han inte närma sig än på ett tag.

– Jag har väldigt mycket arbetslust och arbetsglädje. Hela mitt liv har jag sagt att det viktigaste inte är hur man börjar sitt liv utan hur man avslutar det. Därför har jag stora förväntningar på framtiden.

Det fanns en känsla av att vi klarar det omöjliga. Det var jättespännande år, men vi fick lära oss saker efter hand.

Ruben Agnarsson

Födelsedag: 60 år den 27 januari.

Familj: Gift med Maud sedan 1983. Fyra barn och åtta barnbarn.

Yrke: Egenföretagare.

Firande: Med familj och vänner, men vi får se hur vi löser det med alla restriktioner. Den 27 januari jobbar jag nog som vanligt med direktsändning i Kanal 10.

Önskar mig: Pengar till mitt och Max Federmanns projekt med ett digitalt museum i anslutning till Raoul Wallenberg-parken i Israel.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10