Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Världen idag gratulerar: Daniela Persin, 50 år

Finland, Sverige och Israel har varit hennes arbetsfält. Daniela Persin beskriver sitt liv upp till i dag som ett äventyr hon aldrig hade kunnat räkna ut själv.

Jubilar · Publicerad 12:08, 1 okt 2021

Skarpa nittiograderssvängar när hon minst anar det. Det har blivit ett återkommande tema för Daniela Persin, som sedan 2013 är Sverigechef för tv-kanalen Himlen TV7. 

– Herren har två gånger visat mig en vision om att jag alltid ska vara förberedd på att göra en skarp nittiograderssväng, berättar hon.

– Om jag springer åt vänster och han säger att jag ska gå åt höger så ska jag vända i luften och inte fråga varför. 

Efter att ha upplevt det gång på gång har hon nu vant sig. 

– Ofta har jag känt att Gud placerat mig i den djupa delen av en simbassäng och så har jag fått lära mig att simma där. Så småningom har det lett till att jag är beredd och totalt lugn inför det. 

Daniela föddes i södra Finland, sedan var familjen bosatt i Sverige under sex år innan de flyttade hem igen. För Daniela blev tillbakaflytten starten på många år av mobbning. Men hon valde att inte låta mobbarna vinna. 

Hon upplevde nämligen att den helige Ande sade åt henne att hon hade att välja mellan två vägar: Antingen skulle hon svara på samma sätt som mobbarna, vilket skulle resultera i ett snabbt slut, men få henne att dö på insidan. Eller så skulle hon inte svara utan förlåta och välsigna mobbarna. Då skulle det ta längre tid men hon skulle förbli mjuk inuti. 

– Jag valde det senare, säger Daniela.

– Därmed välsignade och förlät jag mobbarna varje dag. Jag beslöt mig från början att mobbningen inte skulle få definiera mig. 

Under tidigt nittiotal kom Daniela till Göteborg för att vara utbytesstudent, och det var det första året i hennes liv hon faktiskt mådde bra. Där fanns en fin församlingsgemenskap och mobbningen var inte en del av vardagen.

Men i en dröm uppmanade Gud henne att återvända efter utbytesåret för han hade en uppgift för henne i Finland. 

En av de där nittiograderssvängarna kom ett antal år senare när Gud kal­lade henne till Israel, precis efter att hon fått en 30-procentig löneförhöjning och en högre position i sitt civila jobb som ekonom. 

På plats upplevde hon att Gud uppmanade henne att börja plugga hebreiska. Därefter skulle hennes väg på nytt ta en vändning när hon tog en doktorsexamen i internationella relationer på Hebrew University i Jerusalem. 

I dag har Israel en särskild plats i hennes hjärta. 

– Israel är mitt andliga hem, säger Daniela.

Efter sju år i Israel kom Daniela tillbaka till Finland, där hon efter en tid träffade grundaren för tv-kanalen Himlen TV7, Martti Ojares. När han nämnde planerna kring att starta en ny kanal på svenska kände Daniela att det tog tag i hennes hjärta.

Hon bad Gud att tala till Martti och dennes fru, Mirja, om det var Guds plan att hon skulle vara en del av arbetet. Nio månader senare, precis när kanalen hade börjat sända, bjöd Martii Daniela att ta över ledningen av kanalen – vilket hon gjorde två dagar senare.

Efter fem år, när Martti en dag fick på sitt hjärta att det var dags att öppna en studio i Sverige, förstod hon att hon skulle flytta igen, denna gång till Uppsala.

– Jag tycker det är ett väldigt fascinerande och mångsidigt jobb. Jag har fått lära mig nästan alla uppgifter från grunden, det har varit väldigt nyttigt, säger hon.

Bland annat har kanalen ett stort fokus på Israel, som ju ligger Daniela varmt om hjärtat. 

– Vi har en tydlig uppgift och har kommit hit med ett profetiskt uppdrag, bland annat att lyfta just Israel. Att förbereda församlingen för Jesu återkomst är min men också kanalens kallelse. 

Nu när Daniela fyller 50 år kan hon se tillbaka på många tvärsvängar, men också på en stor trofasthet från Gud. Trots att det har varit många vändningar ser hon hur de alla förberett henne för nuvarande uppgifter.

– Jag ser ett väldigt rikt liv när jag blickar tillbaka, ett spännande äventyr som jag aldrig hade kunnat hitta på själv, säger hon, och tillägger: 

– Vi har alla våra unika resor, men om vi vågar ta steg i tro och lyda Herren så kommer vi att lära oss att höra honom bättre och bättre och få uppleva större och större äventyr med Gud. Det är det bästa. 

Jag välsignade och förlät mobbarna varje dag. Jag beslöt mig från början att mobbningen inte skulle få definiera mig.

Daniela Persin

Födelsedag: den 4 oktober. 

Bor: Uppsala.

Familj: Singel. 

Yrke: Sverigechef på tv-kanalen Himlen TV7. 

Firar: Med en fest i Korskyrkan i Uppsala den 16 oktober för inbjudna gäster. Samtidigt firar Himlen TV7 tre år i Uppsala. 

Önskar mig: Gåvor till en nyare begagnad bil, samt stöttning till kanalens arbete. 

Känsligt vaccinkrav föreslås i Tyskland

Pandemin. Obligatoriskt krav på vaccinering mot covid-19 och förbud för ickevaccinerade att gå i affär eller... söndag 5/12 13:00

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Pingst i Norden samarbetar om Afrikamission

Mission. Susanne och Bengt Klingberg får ett nytt missionsuppdrag när Pingströrelserna i Sverige, Norge och... söndag 5/12 10:00

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Signe delar frimodigt sin tro på Youtube

Ung Videoblogg. Signe Jansson försökte till varje pris gömma undan sin kristna tro under sin skolgång. Men en enkel...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier