Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Tommy Lilja, 60 år

Lyckligt nygift men också med egen erfarenhet av att livet kan göra ofattbart ont. Pastor Tommy Lilja fyller 60 år och förkunnar vidare om att tro – ändå.

– Att Gud finns och Jesus är hans son – har du väl fått den tron kan du inte ta bort den, säger han.

Jubilar · Publicerad 13:45, 15 sep 2020

Tommy Lilja inleder vår intervju med att säga att det här med att komma ihåg födelsedagar inte är hans grej. Men faktum är att han nyligen fått en till viktig högtidsdag att ha i minnet: den 23 maj 2020, då han och Karin Wennerlöf Lilja blev äkta makar.

Vanligtvis tillbringar Tommy en ansenlig del av sin tid på resande fot ute i världen, men under den pågående pandemin arbetar han på hemmaplan i den lilla staden Sölvesborg i västra Blekinge. Det nygifta paret har i sommar blivit med båt och kunnat njuta av soliga och avkopplande dagar ute på sjön.

– Varken Karin eller jag har varit på sjön förut, men nu tycker jag att det är den bästa avkopplingen. Sabbatens budskap är så viktigt – gör ingenting.

Tro – ändå! lyder titeln på Tommys senaste bok. För fem år sedan inträffade det ofattbara: Tommys första hustru, Carina, lämnade jordelivet efter en tids sjukdom. Detta trots att många böner bads till Gud om att hon skulle bli frisk och få fortsätta sitt liv på jorden.

Sorgen och saknaden blev bottenlös hos Tommy och parets två barn.

– Om jag inte hade haft tron skulle jag ha kunnat ge upp allt, säger Tommy.

Han betonar att trons verklighet inte inneburit att han alltid förstått sig på vad Gud sysslat med.

– Det kändes som en skilsmässa. Jag ville att hon skulle vara med mig, men Gud hade brädat mig.

Prologen i berättelsen om Tommy Lilja är möjligen inte den vanligaste om en blivande internationell evangelist. Familjen i Valje utanför Sölvesborg tillhörde arbetarklassen och levde sekulärt. I unga år var Tommy en busig grabb som gick i bräschen när det gällde att hitta på sämre saker.

– Jag fick en tillsägelse när jag gjort dåliga saker, men mina föräldrar stod alltid på min sida och ordnade upp det som hänt. Min tro på att det alltid kommer att lösa sig kommer från den tryggheten.

Tiden i grundskolan gick inte till historien som en framgångsrik epok; han klev av skolan redan efter åttan och gymnasieåren fortskred utan konkreta framtidsambitioner.

– Jag levde för dagen tills jag var i 20-årsåldern. Först då ville jag göra något med mitt liv.

Tommys första dröm handlade om att bli musiker och få uppträda inför stor publik. Han kom in på en utbildning i Örebro, men hoppade snart av.

– Jag flyttade hem till Sölvesborg och började utbilda mig till lärare.

Under lärarutbildningen lärde Tommy känna ett kristet tvillingpar som uppmanade honom att testa om Gud finns genom att be. Tommy bad, men inget hände.

– Men tre månader senare vaknade jag en natt och fick se ett stort ljus i rummet. Följande morgon var jag samma människa, men skillnaden var att jag visste att Gud finns och att Jesus är hans son. Jag fortsatte att leva som vanligt, men när tron har landat så gör den någonting med dig.

Så småningom gick Tommy in i en församlings­gemenskap, efter att en arbetskollega frågat honom om vilken församling han tillhörde.

– Folkkyrkan här i Sölvesborg är den enda församling jag varit med i, säger han.

En framgångsrik karriär inom yrkeslivet låg vid hans fötter, men Tommy valde att lägga sitt fokus på att människor i fjärran länder ska få höra budskapet om Jesus. 1996 startade han PTL Ministries, som bedriver missionsarbete i flera världsdelar.

60 år fyllda innebär att pensionsåldern närmar sig, men Tommy umgås inte med planer på att trappa ner.

– Jag tänker inte så, jag tror att det är väldigt viktigt att man hela tiden sätter nya mål och rör sig framåt. I Sverige finns ett väldigt tryck på att man ska dra sig tillbaka och pensionera sig. Kolla på det amerikanska presidentvalet – kan de så kan vi!

Följande morgon var jag samma människa, men skillnaden var att jag visste att Gud finns och att Jesus är hans son.

Födelsedag: den 16 september.

Familj: Gift med Karin, två barn samt två bonusbarn.

Bor: Sölvesborg.

Bästa avkoppling: En båttur på sjön.

Firar: I all enkelhet.

Önskar mig: Gärna en gåva till vårt missionsarbete.

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier